Povodom velikog interesovanja koje su izazvali pojedini naslovi i izjave na društvenim mrežama, moram reći da nisam čuo da je premijer Milojko Spajić saopćio da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Srebrenici. Istina je da je to saopćio njegov sagovornik iz Berlina, ali ono što mene i cijelu javnost Crne Gore interesuje jeste šta o tome misli premijer Spajić, saopćio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

“Znam da mu nije lako. Velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da „slušaju“. Nažalost, to je današnji „pravedni“ međunarodni poredak. Da stvar bude teža, on se ne suočava samo sa pritiskom spolja, već i iznutra. Čak smo imali i reakciju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji konstatuje da Crna Gora „ima svoje stavove“ o ovom pitanju, pretpostavljam, da želi da podsjeti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada pa do izbora Predsjednika Crne Gore mnogo toga se desilo, a ne smije se zaboraviti da je srpski narod odlučio upravo te izbore”, napisao je Mandić na društvenoj mreži X.

On kaže da očekuje da će premijer Spajić pažljivo procijeniti ovu situaciju i voditi računa o vitalnim interesima naše zemlje i naroda koji žive u njoj.

“Crna Gora da nije imala poštovanje, tradiciju, svoj ponos i dostojanstvo, danas ne bi ni postojala. Glasanjem za rezoluciju, Crna Gora bi okrivila cijeli srpski narod”, smatra on.

Prema njegovim riječima ohrabruje to da je poslanički klub PES već saopćio da ne prihvataju da čitav jedan narod bude okrivljen za genocid.

“Tu njihovu odluku i jasnu poruku pozdravljamo, jer su upravo najveći svjetski i naročito jevrejski autoriteti po pitanju genocida utvrdili da se zločin u Srebrenici ne može tretirati na taj način. Ne vjerujem da premijer Spajić može prihvatiti da je sav srpski narod genocidan jer bi to značilo presudu i svim Srbima u Crnoj Gori. Presuditi velikom dijelu svog naroda bilo bi ne samo neprihvatljivo, već i moralno neodrživo. Istinski smatram da Spajić ne misli da su Srbi genocidan narod, jer ne vidim zašto bi potpisivao koalicioni sporazum o saradnji sa predstavnicima navodno „genocidnog naroda“. Kao što sam na početku rekao po Spajićevom povratku iz Berlina hitno ću inicirati razgovore sa njim, ali i sa cijelom parlamentarnom većinom kako bi postigli dogovor koji će biti prihvatljiv za sve. Moramo gledati u budućnost, a ne konstantno otvarati rane iz prošlosti”, zaključio je Mandić.