Liga za opstanak u Prvenstvu BiH za košarkaše okončana je sinoć utakmicom između Posušja i Leotara, koju su gosti dobili rezultatom 85:84.

Posušje je tako samu Ligu za opstanak okončalo sa omjerom od 4:6, te je posljednje na tabeli, iza Prijedora i Slavije koji su na omjeru 5:5.

Međutim, iz Posušja su kratko objavili da su zadovoljni opstankom u ligi, a slično su saopćenje objavili i iz Prijedora.

Ko je u pravu? Teško je tvrditi sa sigurnošću i gotovo je izvjesno da nas čeka još jedna trakavica u domaćoj košarci. Naime, regularni dio prvenstva Posušje je okončalo sa omjerom 6:16, dok je Prijedor imao omjer 5:17, a Posušje je ostvarilo obje pobjede nad Prijedorom u tom dijelu sezone, dok su u Ligi za opstanak i jedni i drugi ostvarili domaće pobjede, piše Sport1.

Ukupan učinak uzima kao kriterij za opstanak i oba tima su na omjeru 10:12, no ono što je nejasno jeste kako se međusobni omjer gleda u tom slučaju. Iz Posušja vjeruju da se sve utakmice uzimaju u obračun, a iz Prijedora da se za kriterij uzimaju samo međusobne utakmice odigrane u Ligi za opstanak.

Posušje ove sezone ukupno ima tri pobjede nad Prijedorom te jedan poraz od Prijedora, ali taj je poraz došao u Ligi za opstanak, i to sa uvjerljivih 103:75, dok je Posušje slavilo pobjedu sa 90:67, te bi, ukoliko je kriterij samo međusobni duel iz Lige za opstanak, Prijedor opstao u ligi.

Konačnu odluku svakako će donijeti Košarkaški savez BiH.