Doner-kebab klasik je turske kuhinje. A opet, vrlo je njemački. Ne samo zato što  u toj zemlji živi ogroman broj imigranata iz Turske, već zato što je doner izmišljen u Njemačkoj i tamo ga jedu već pola stoljeća. Nijemcima je stigao sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Bila su to vremena kada je ta zemlja bila podijeljena na dva dijela kao posljedica završetka Drugog svjetskog rata. Postojale su Zapadna Njemačka i Istočna Njemačka. U to vrijeme Berlin nije bio administrativna prijestolnica (Bonn je bio) jer je grad još uvijek dijelio hladnoratovski zid.

U tih pola stoljeća doner je postao popularniji od bilo koje kobasice. Procjenjuje se da se u Njemačkoj svake godine pojede oko 1,3 milijarde Dönerpreisbremse ili döner kebaba. Samo u Berlinu pojedu ih oko 400.000 dnevno. Kebab je veliki biznis, u Njemačkoj ostvaruju prodaju od sedam milijardi eura godišnje. Stoga je činjenica da ovo ukusno ulično jelo poskupljuje tamošnja vijest za naslovnice.

“Prilično je iznenađujuće da me gdje god dođem, pogotovo mladi, pitaju ne treba li ograničiti cijenu dönera”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Na tome se toliko insistira da je njegova Vlada morala na društvenim mrežama objasniti zašto je cijena kebaba skočila u nebo. Razlog je dobrim dijelom povećanje plaća i troškova energije. "Pitali ste, odgovorili smo. Danas: "Zašto je kebab toliko poskupio? Mnogi od vas su nam poslali direktne poruke tražeći bolje cijene. Saželi smo zašto je cijena toliko porasla... i što možete učiniti političari mogu učiniti u uvjetima rasta cijena (ne samo kebaba)", stoji u objavi njemačke vlade na Instagramu.

Građani su ogorčeni, za kebab u prosjeku moraju izdvojiti sedam eura. I to zato što mu je cijena posljednjih godina porasla 75%. Udar na džep jer se ovaj proizvod u Njemačkoj smatrao najjeftinijom i najpristupačnijom opcijom za ručak ili večeru. Rast cijena je proces koji traje godinama. U 2019. godini cijena kebaba na uličnom kiosku u bilo kojem njemačkom gradu bila je četiri eura, prema podacima Mediuma. U 2021. godini već se plaćalo 4,9 eura, a u 2023. godini 6 eura. Sada, u 2024. godini, mora se platiti 7 eura. To je prosjek, jer ima mjesta gdje su cijene već dosegnule 10 eura.

Za mnoge Nijemce sve veća cijena kebaba simbolizira inflaciju. Iza rasta cijene stoji rat u Ukrajini koji je uzrokovao povećanje troškova energije. Inflacija je porasla i u Njemačkoj, što se odrazilo na cijene osnovnih životnih namirnica. Tome se pridodaje loš trenutak njemačke ekonomije koja je već na granici recesije, 2023. je završila s padom BDP-a od 0,3%.

Zato je cijela stvar stigla do Bundestaga. Njemački parlament raspravljat će o nekim prijedlozima koji su izneseni za ograničavanje maksimalne cijene kebaba. To je u suprotnosti sa slobodnim tržištem, ali nije neobično za one koji su živjeli u drugoj Njemačkoj, Istočnoj Njemačkoj.

Die Linke, stranka krajnje ljevice, iznijet će prijedlog o ograničavanju cijene döner kebaba, kako je magazin Stern najavio. Kažu da bi to bilo nešto slično ograničenju stanarine koje se već primjenjuje. Predlažu da cijena za mlade bude 2,90 eura, a za odrasle 4,90 eura. Da bi to učinila, država bi morala subvencionirati cijenu i za to bi morala plaćati četiri milijarde eura godišnje.