Policajci njujorške policije (NYPD) ušli su kasno u utorak u zgradu Univerziteta Columbia koju su zauzeli propalestinski demonstranti, a američki mediji prenose da je desetine ljudi privedeno, prenosi Anadolu.

Policija je u kultnu akademsku zgradu Hamilton Hall ušla preko prozora koristeći ljestve za pristup objektu.

Televizijski snimci koje je emitovao CNN prikazuju desetine policajaca kako ulaze u zgradu.

Na snimcima se vidi najmanje jedan policijski autobus s pritvorenim demonstrantima kako napušta kampus univerziteta, a policijska akcija je nastavljena.

Zgrada je očišćena od demonstranata oko 23 sata po lokalnom vremenu, dva sata nakon početka operacije, a više od 100 osoba je privedeno, navode mediji.

Demonstranti su rano u utorak ušli u Hamilton Hall, koji su preimenovali u "Hind's Hall" u znak sjećanja na šestogodišnju djevojčicu Hind Rajab, koja je brutalno ubijena u Gazi te su poručili da neće napustiti zgradu dok se ne ispune njihovi zahtjevi

Oni i druga grupa koja je postavila kamp na travnjaku kampusa traže da se Univerzitet Columbia ogradi od izraelskih kompanija i osudi izraelski rat u Pojasu Gaze. Predsjednica univerziteta Minouche Shafik izjavila je da to neće učiniti.

Univerzitet Columbia je od aprila žarište studentskih protesta koji su se proširili na desetine univerziteta i koledža širom SAD-a, izražavajući protivljenje izraelskom ratu u Gazi.

Zvaničnici Univerziteta Columbia ranije u utorak zaprijetili su akademskim izbacivanjem studenata koji su zauzeli Hamilton Hall. Univerzitet je saopštio da je počeo da suspenduje studente koji su se oglušili o rok za napuštanje protestnog kampa, nakon što su višednevni razgovori sa vođama protesta usmjereni na demontažu šatora propali.

Američka policija upotrijebila su suzavac protiv propalestinskih demonstranata u utorak u kampusu Univerziteta Južne Floride u Tampi, prenosi Anadolu.

Policija je navodno koristila i gumene metke protiv demonstranata, koji su stigli u kampus u Tampi rano u toku dana sa predmetima poput drvenih štitova, kišobrana i šatora.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko demonstranata kako koriste kišobrane ili transparente kako bi se zaštitili od suzavca.

Najmanje deset osoba je uhapšeno dok su se protesti nastavili širiti na druge univerzitete u saveznoj državi Floridi.

Studenti, koji održavaju demonstracije u raznim državama i univerzitetima širom Sjedinjenih Američkih Država u znak podrške Palestini, zahtijevaju da njihovi univerziteti prestanu podržavati Izrael.

Dok se studenti okupljaju i postavljaju kampove na otvorenim prostorima u kampusima, univerzitetski i lokalni državni dužnosnici odgovaraju akcijama poput pritvaranja, suspenzije i prijetnji otpuštanjem osoblja.