Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine objavio je Prvomajski proglas, u kojem uz čestitke za Praznik rada podsjetio na značaj borbe za radnička prava.

-Zakoni za čije usvajanje se sindikat borio su otvorili put za poboljšanje uslova rada, zdravlja i sigurnosti na radu i plata. Često je to bila borba protiv vjetrenjača, ali smo uspijevali uz pomoć svih naših članova/ica, studenata, penzionera i nezaposlenih. Postavili smo temelje da oni koje biramo u vlast mogu raditi u interesu svih nas. Nažalost, mnogi to nisu shvatili na ispravan način niti su svjesni ozbiljnosti uloge koju imaju pa su svoje privatne ili interese nekih skupina stavili ispred interesa svih nas koji smo ih birali. Dobre zakone su učinili lošim, oslabili primjenu svih pozitivnih pravnih akata pa ovog 1. maja desetine hiljada radnika živi u pravnoj nesigurnosti, sa mizernim primanjima, strahom od gubitka radnog mjesta i sa željom da zauvijek ode iz Bosne i Hercegovine, navodi se u proglasu.

Iz SSS BiH poručuju da radnici moraju biti spremni ući u borbu i izboriti se za svoje bolje sutra.

-Zalužujemo dostojanstven život, plate koje će pružiti sigurnost nama i našim porodicama, državu u kojoj će vladati pravda i svi biti jednaki pred zakonom. Koliko god zakoni bili dobri na papiru, oni se moraju provoditi i moraju donijeti boljitak radnicima i drugima. Koliko god neka politika bila dobra, ništa od njih neće doći bez aktivnog učešća svakog od nas, poručuju iz SSS BiH.

Kako ističu u Prvomajskom proglasu, jedan od najhitnijih i najkritičnijih izazova sa kojima se naša zemlja suočava je otvaranje većeg broja radnih mjesta te povećanje plata radnicima/ama.

-Radnici i sindikati su u ekonomskom srcu naše zemlje. Vi ste ti koji iskopavate rude, proizvodite, gradite, pružate usluge, obrazujete, liječite, njegujete i štitite. Vi zaslužujete da bude cijenjeni u našem društvu. Mora se definisati najniža plata koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke korpe. Neprihvatljivo je da prosječna plata iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanu porodicu. Svim radnicima se mora osigurati pravo na kolektivno pregovaranje. Ovo je vrijeme za saradnju svih s ciljem finansiranja socijalne zaštite za sve. Ne smiju biti okrenuta leđa onima kojima je ona najpotrebnija, navodi se u Prvomajskom proglasu SSS BiH, uz želju da ovaj praznik radnicima donese zasluženi odmor i priliku da se osjećaju ponosno zbog svega što su postigli.

PPDIVUT BiH - Bez promjena u korist radnika i građana nema opstanka

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine uputio je čestitku radnicima povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Iz ovog sindikata podsjećaju na velike radničke proteste održane u Chicagu 1. maja 1886. godine te napominju da je na Prvom kongresu Druge internacionale, održanom 1889. godine, donesena odluka da će se svake godine 1. maja održavati radnički protesti, a 1890. godine 1. maj postaje međunarodni datum opšte solidarnosti radnika.

- Nažalost, od tada pa do danas prošlo je mnogo vremena u kojem su sindikati gubili svoju svrsihodnost, mnogi su postali instrument određenih politika koje su uništavale radničko jedinstvo i solidarnost i tako su neke funkcije postale disfunkcionalne.

Danas, mnogi sindikati su u funkciji politika, koja sve čini da društva postanu nefunkcionalna, jer ako prevladavaju disfunkcionalni činioci sistemi se raspadaju. U prošlosti sindikati su smatrani i doživljavani kao disfunkcionalni činioci koji teže i djeluju prema cilju razbijanja postojanja sistema i društva. Nosioci i tvorci ovih kvalifikacija bili su tadašnji vlasnici kapitala, poslodavci i dio vlasti - navode iz Sindikata PPDIVUT-a BiH.

Dodaju kako i danas svjedočimo mnogim poteškoćama u radu sindikata. Sindikati su za brze promjene, a ne za status quo. Bez promjena u korist radnika i građana nema opstanka - poručuju iz ovog sindikata.

U saopćenju navode da su se sindikati suočili sa posebnim problemima državne vlasti, koja uspostavlja okvire i normative, pa i mnoge praktične uslove za organizovanje, rad i djelovanje sindikata.

- Nesporno je da u vlasti i politici država i danas dominantnu ulogu ima kao vlasnici kapitala, poslodavci, domaći i strani.

Uloga međunarodne zajednice i međunarodni odnosi, te međunarodnih institucija i njihovih pravila u mnogom ograničavaju, a u nekim slučajevima determinišu djelovanje sindikata.

I na kraju, iako svijesni sveukupnog determinizma, u kojem sve manje učestvuje sindikat, sindikati imaju sve više potrebe i obaveze da traže, zahtijevaju i uslovljavaju uime i za korist radnika i građana, veća ekonomska prava, uz korištenje svih metoda pritiska - navodi se u saopćenju PPDIVUT-a BiH.