Svako ko živi u Sarajevu i Kantonu Sarajevo ovo mora ili preskočiti ili pročitati nekoliko puta da bi probao shvatiti i svariti novogodišnju poruku premijera Kantona Sarajevo, Edina Forte. Forto koji je sa svojim PR timom i Facebook vladom kao ocjenu uspješnosti svog nerada uveo pojam “po općem utisku građana” opet je pribjegao istom triku.  

Na današnjem prigodnom okupljanju u kojem je rezimirao ono što je navodno radio tim kojim zapovijeda, kazao je kako je njegova vlada “prema tvrdnji građanki i građana (kojih i gdje se to može pročitati nije navedeno), prva koja je priznala kada je griješila, objašnjavali smo koje su naše greške i odmah ih ispravljali, nismo bježali od problema, posebno ne tokom pandemije. Jedina smo vlada koja je u drugoj godini COVID-a vratila privredi desetine miliona maraka kroz poticaje. Od 13 vlada u Bosni i Hercegovini, jedini smo reagovali, upravljali krizom.”

Sada vam je, dakle, jasno zašto morate pročitati nekoliko puta. Forto je zaista izjavio da je Vlada Kantona Sarajevo jedina koja je reagovala i upravljala krizom. Tvrdi zaista da je njegova vlada jedina od 13 koja je reagirala i pomogla privrednicima (iako u Bosni i Hercegovini funkcionira 14 vlada, ali dobro, jedna manje-više, Forti je ionako svejedno jer on postoji samo u granicama kantona kojeg vodi).

Kaže da je njegova vlada jedina koja je vratila privredi novac kroz poticaje. Osim što to nije tačno, Forto nije ni precizirao je li u to uračunao i novac kojim je iz budžeta poticao firmu svog oca Izeta?   

Nije, naravno, podsjetio ni na skandal sa traženjem paušala u iznosu od 630 maraka na koji nije imao pravo.

“Ova vlada je u procentu od 65 posto ostvarila imunizaciju u Kantona Sarajevo”, izjavit će danas bez trunke srama Edin Forto. Premijer koji se hvali imunizacijom je, podsjetimo, osoba koja je u svoj kabinet tajno pozvala medcinske tehničare da njega i njegove suradnike vakcinišu Pfizer vakcinama protiv korone koje su bile namijenjene onkološkim pacijentima. I nikada mu nije palo na pamet da im se ispriča zbog toga.   

Najavio je za narednu godinu ispuruku ostalih naručenih trolejbusa iz Lukašenkove Bjelorusije iako je dolazak trolejbusa na svom Twitter profilu u proljeće ove godine najavio za kraj 2022. godine. Kada će trolejbusi stići ne zna se, jer Forto i njegovi ministri uglavnom potpisuju tajne ugovore.

Kazao je i kako njegov kabinet ostaje na poslu do 11 sati uvečer. Šta li rade do tih sitnih sati, nije rečeno niti je bilo kome jasno. Vjerovatno spremaju prezentacije i studije izvodljivosti jer u cijelom mandatu nisu završili niti jedan gromoglasno najavljivani projekat iz prometne infrastrukture.

Zjape prazna gradilišta u Kranjčevićevoj, ništa se ne radi na transverzali u Safeta Zajke, glavne gradske saobraćajnice su u katastrofalnom stanju, trotoarima pješaci ne mogu proći od nepravilno parkiranih vozila, bageristi upale pa ugase mašine na Šipu čisto da im se ne isprazne akumulatori, obnovljeno je pola tramvajske pruge a uništen kompletan GRAS.

Svaki rok za gradnju svake od transverzala i longitudinala, najvećeg, gorućeg problema Sarajlija, davno je istekao a niko građanima nije objasnio zašto radovi nisu završeni, ko je za to kriv i ko će platiti penale.

Iako Forto tvrdi da njegov kabinet jedini priznaje greške.

Kanton je zadužen tri puta više nego prije Fortinog dolaska na vlast a novca nema za pomoć budžetskim korisnicima. Teško je i nabrojati šta sve ne valja i šta mu je sve oborio Ustavni sud a što Forto uopće ne spominje dok se hvali "pametnim gradom" i šarenim fasadama vrtića. 

"Ne znam kad ćete još imati ovakvu vladu. Želim se zahvaliti svim ministrima. Pitajte državne službenike i one koji su ostajali do jedanaest sati navečer da rade na aktima, i stručnu službu vlade koja danas na dnevnom redu ima 100 tačaka. Jeste Nova godina, ali mi i dalje radimo za građane", zaključio je svoju nepotrebnu novogodišnju press konferenciju bespotrebni Forto.

“Ne znam kad ćete još imati ovakvu vladu?” Ako bog da, više nikada. Inšallah.