Stvarnost na Bliskom istoku nadmašuje fikciju. Jedna od takvih priča je i ona o djeci začetoj in vitro sa spermom palestinskih zatvorenika koja je kriomice izvučena iz izraelskih zatvora, gdje su intimne posjete zabranjene.

Film Amira, o tinejdžerki začetoj na takav način, čiji je otac zatvoren zbog učestvovanja u Drugoj intifadi (2000.-2005.), dobio je ovacije na Venecijanskom filmskom festivalu, takođe i na arapskim filmskim festivalima a Jordan je objavio da će taj film biti njihov kandidat za Oscara naredne godine.

Sve je išlo glatko za egipatskog reditelja Mohameda Diaba sve dok nije najavljena premijera filma u Palestini. U filmu o bezgrešnom začeću mlade Amire njen se svijet raspada kada se otkrije da je njezin otac, Nawar, koji se pretvara da je dobio još jedno dijete sa svojom ženom istom tajnom metodom, sterilan muškarac. I da je njen pravi biološki otac izraelski zatvorski čuvar koji je podmićen da iznese spermu zatvorenika van.

Nakon što je odbranila "neosporni kvalitet filma", Kraljevska komisija za film Jordana povukla je njegovu kandidaturu za Oscara i ispričala se. Nisu uspjeli u namjeri da objasne da je film fikcija i da nije riječ o stvarnom dokumentarcu. Protesti porodica zatvorenika i udruženja za odbranu zatvorenika koji pozivaju na bojkot filma proširili su se od Zapadne obale do Pojasa Gaze, te od Jerusalema do Amana. Više od polovine jordanskog stanovništva je palestinskog porijekla.

Amirina ljudska drama dotiče najosjetljiviji nervu društvu s više od 4500 zatvorenika u izraelskim zatvorima kojima je zabranjen kontakt sa svojim porodicama.

"Zatvorenici pritvoreni zbog nacionalističkih akcija ne smiju imati intimne susrete sa svojim supružnicima“, kaže palestinski advokat Sahar Francis. Direktor nevladine organizacije Addameer, specijalizirane za pravnu pomoć zatvorenicima, podsjeća da to nije slučaj za Izraelce kao što je jevrejski ekstremista Yigal Amir, koji služi doživotnu kaznu za ubistvo premijera Isaaca Rabina 1995. godine. On je dobio sina 2007. godine kao rezultat posjete njegove žene u zatvoru.

Za Hamas, organizaciju koja kontroliše Gazu i koja ima zatvorene stotine svojih članova, film nije ništa drugo nego “usluga cionističkom neprijatelju”. Snimanje „Amire“ su finansirali Egipat, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Glavni glumci su Jordanci, a ostale uloge tumače arapski Izraelci.