Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak u Ankari kako je Švedska odobravanjem samog čina paljenja Kur’ana postala saučesnik u tom podlom činu, javlja Anadolija.

Cavusoglu je nakon susreta s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem odgovarao na pitanja novinara o incidentu paljenja Kur'ana u Švedskoj.

Tom prilikom kazao je kako su rasizam, islamofobija, netolerancija i mržnja prema onima koji su drugačiji u konstantnom porastu u Evropi.

“To je postala zloćudna bolest koja se brzo širi. Zapravo, to je ono što će dokrajčiti Europu i europske vrijednosti. Ovaj podli čin u Švedskoj zapravo je zločin iz mržnje, rasistički čin. Neka nam niko ne pokušava objašnjavati kako je ovo sloboda izražavanja, jer to nema nikakve veze s tim", podvukao je Cavusoglu, te nastavio:

“Može li se isti čini sada poduzeti protiv drugih vjera? To se ne može učiniti. Međutim, mi vjerujemo da je antisemitizam također zločin protiv čovječnosti. Isto tako i antikršćanstvo i islamofobija. Ali kad dođete na Zapad, samo islamofobija postaje sloboda mišljenja.”

Za Švedsku je rekao da ako je ta zemlja odlučila da postane radikalna rasistička zemlja, u kojoj su rasizam i islamofobija dozvoljeni, to je njihova stvar. Podvukao je kako je to u suprotnosti s ormama EU-a i konvencijama Vijeća Evrope.

Naglasio je također da i oni koji zagovaraju da to 'treba napraviti' također su partneri u ovom zločinu, ko god to bio.

“U antiterorističkim zakonima nisu (Švedska) imali elemente za adekvatnu borbu protiv terorizma. Sada su morali promijeniti ustav i zakon o borbi protiv terorizma. Švedska administracija odobravanjem je postala saučesnik u tom podlom činu. Vrlo je jednostavno. Niko nam ne bi trebao pokušati reći bilo što drugo, na to jednako gleda cijeli svijet."

U vezi s održavanjem sastanka u okviru trilateralnog memoranduma između Turkiye, Švedske i Finske, Cavusoglu je kazao kako je taj sastanak odgođen te kako u ovakvoj atmosferi trilateralni sastanak nema nikakvog smisla.