Ukratko, Forto je izrekao dvije bitne stvari. Prvo, Vlada Kantona je građanima kroz razne programe pomogla, mada oni toga nisu ni svjesni, jer je Vlada ranije planirala da im pomogne. To što nisu osjetili da im Vlada pomaže, to je valjda samo subjektivni doživljaj.

Druga bitna stvar jeste to da je Vlada na čijem je čelu Edin Forto unaprijed znala, kada je krajem 2021. godine usvajala budžet za 2022., da će cijene totalno podivljati tokom ove godine zbog rata u Ukrajini, rasta cijena goriva i žitarica. Dakle, Forto je već u decembru 2021. znao da će Rusija napasti Ukrajinu u februaru 2022. Da je barem tu informaciju podijelio sa Ukrajincima da se mogu pripremiti. U svakom slučaju, Forto je na vrijeme planirao više prihode i rashode zbog inflacije od 16 posto na godišnjem nivou, potrošio pare na programe pomoći koje niko nije osjetio i sada nema para.

Nije on kao neki tamo drugi premijeri koji kod planiranja budžeta ostave neku rezervu pa da se nađe za nepredviđene situacije, kao što je recimo inflacija na rekordno visokom nivou od 16 posto, nego on unaprijed planira inflaciju od 16 posto. Nakon što je demonstrirao dosad neviđene sposobnosti proricanja, za očekivati je da će Vlada KS uvesti novu aktivnost – gledanje u kašike Edina Forte.