Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), danas je pod zaštitom policije izveo provokativni čin spaljivanja svete knjige Kur'ana ispred džamije u Kopenhagenu, a potom je nastavio s provokacijama i primjerak Kur'ana spalio i ispred turske ambasade u glavnom gradu Danske.

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, danas je takav provokativni čin izveo u dva navrata i uz policijsku dozvolu i zaštitu u Kopenhagenu. Prvo je nakon džuma-namaza zapalio Kur'an ispred džamije, a potom i ispred turske ambasade.

Brojne policijske snage su pratile Paludana i zaštitnički se odnosile prema njemu, dok su okupljenim novinarima i pripadnicima turske zajednice u Kopenhagenu uputili oštra upozorenja da ostanu na mjestima na kojim su se zatekli u trenucima Paludanovog provokativnog čina.

Pripadnici turske zajednice bili su okupljeni u blizini ambasade, ali ih je policija udaljila formirajući zaštitni kordon prije samog Paludanovog dolaska.

Paludan je spalio Kur'an, a potom i vrijeđao okupljene Turke. Provokativni čin trajao je 45 minuta, a potom se Paludan u pratnji policije udaljio od turske ambasade.

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, a ranije danas je takav provokativni čin izveo i u Kopenhagenu i to ispred džamije u četvrti Dortheavej nakon džume-namaza, sedmične molitve petkom.

Lider krajnje desnice je prvo mahao svetom knjigom kako bi privukao pažnju muslimana dok su izlazili s molitve iz džamije.

Vjernici su samo pogledali u pravu Paludan i nisu reagirali na njegove provokacije.

Predstavnici džamije su savjetovali muslimanima da se nakon molitve udalje s tog područja kako bi izbjegli bilo kakve provokacije.

Danska policija zatvorila je okolne ulicu te poduzela stroge mjere obezbjeđenja oko džamije.

U jedom momentu policija je upozorila grupu muslimanskih mladića koji su u rukama držali vodu i aparat za gašenje požara.

Paludan je pod zaštitom policije napustio to područje nakon 40 minuta.

Mnoge muslimanske države, posebno Türkiye, snažno su reagirale zbog toga što su nadležne vlasti u Švedskoj i Danskoj dozvolile Paludanu da izvede provokativni čin spaljivanja Kur'ana.

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), proteklog vikenda je također pocijepao primjerak Kur'ana u Haagu.

U Türkiye i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige Kur'ana u Švedskoj i Holandiji.