“Jako je važno da ojačamo muzičku scenu, kulturu uopće, da promovišemo nezavisnu kulturu”, rekao je jučer, 3. juna 2022. godine, premijer Kantona Sarajevo izražavajući dobrodošlicu učesnicima konferencije Beyond Europe Sarajevo 2022. i to objavio na Facebooku Twitteru.

“Konferencija će okupiti muzičke profesionalce članove mreže Europe Jazz Network, kao i druge promotore, agente, producente, muzičare i muzičke novinare iz zemalja regije. Na konferenciji će učestvovati predstavnici više od 30 zemalja”, objavljeno je na službenoj stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Riječ je o projektu kojeg su organizirali Europe Jazz Network (EJN) i Jazz Fest Sarajevo u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a održava se od 2. do 4. juna u Sarajevu.

Bio je to povod da Naša stranka ma društvenim mrežama objavi kako “Fortina vlada s ovakvim festivalima vraća Sarajevo na značajnu muzičku scenu”, ta da pobjedonosno ustvrdi: “Jazz se vratio u Sarajevo!”

Neko je, čini se, zaboravio, da je ista ta Fortina vlada zapravo onemogućila održavanje prošlogodišnjeg Jazz Festa. Dakle, prošle godine ovaj festival nije bio dovoljno “značajan” kulturni događaj, pa je iz formalnih razloga – zbog navodno nepotpune dokumentacije prilikom apliciranja za finansijsku podršku – odbijeno njegovo finansiranje i stoga uopće nije održan.

Sada Vlada, nakon što ga je ukinula, vraća ponovo Jazz fest na scenu, ovaj put kroz konferenciju Beyond Europe Sarajevo 2022. Sada je to, za razliku od prošle godine, “festival koji vraća Sarajevo na značajnu muzičku scenu”.

Podsjetimo da su lani iz Jazz Festa Sarajevo, zbog uskraćene finansijske podrške, bili ogorčeni na ponašanje Fortine vlade, te su objavili kako “u slučaju da Samir Avdić (NiP) bude ministar i u narednoj godini, u vrijeme objavljivanja javnog poziva za 2022. godinu, Jazz Fest Sarajevo neće aplicirati na taj poziv.” Suprotno onome što danas tvrdi premijer Forto, da njegova vlada promovira “nezavisnu kulturu”, lani su u Jazz Festa kazali da “nezavisne kulture, nema nikakve šanse u kombinaciji sa diletantima koji donose odluke o projektima o kojima znaju skoro pa ništa” i da Samir Avdić “u maniru diletanta odlučuje o kulturnim projektima koji su se rodili u ovom gradu i u ovoj zemlji dvije decenije prije nego se formirala njegova stranka (NiP)”.

No to nije bilo sve što su objavili iz “najstarijeg međunarodnog muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini, koji se u kontinuitetu realizira od 1997. godine”. “U posljednje tri godine, već dva puta su političari Naroda i pravde direktno odlučivali o sudbini Jazz Festa Sarajevo i oba puta je Jazz Fest Sarajevo diskvalificiran, i oba puta u mandatu Edina Forte (NS). Prvi put u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo 2019. godine kada je na čelu ove institucije bio Nermin Muzur (NiP) i drugi put ove godine u Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta za mandata Samira Avdića (NiP)”, napisali su u obavještenju upućenom “publici, građankama i građanima”, a kojeg je potpisao Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo.

Šta se u međuvremenu dogodilo i kako je “diletant” Samir Avdić, čija se ostavka ultimativno tražila, najednom postao neko ko finansira projekte Jazz Festa? Hoće li biti Jazz Festa ove godine? Je li to Forto zaista uspio napraviti koperfildsko čudo pa u jednom trenutku učiniti Jazz Fest nevidljivim, a zatim ga “vratiti u Sarajevo”? I ko koga ovdje pokušava zavarati? Zar stvarno misle da Internet i tviteraši ništa ne pamte?

Možda ponajbolje objašnjenje kako funkcionira Vlada Kantona Sarajevo predvođena Fortom i Konakovićem, a koje je ujedno i komentar na twitt Naše stranke u kojem slave povratak jazza, glasi: “Zato vi puštate da trava naraste do metar, kad pokosite bude proglašen povratak urednog i čistog Sarajeva, idemo dalje.”

U jednom drugom komentaru stoji: “Dok su 'seljaci' koji su dobili rat bili vlast, imali smo Jazz fest kojeg ste vi ukinuli.”

Čini se da je javnost prozrela predizborni marketing – da godinu prije izbora nešto ukineš, i onda u izbornoj godini to vratiš. I ispadneš heroj. I spasilac. Forto – super heroj Naše stranke.