Fudbal je ovih dana na mapu svijeta stavio Komore, arhipelag u Indijskom okeanu, državicu čiji je tim debitirao na Afričkom kupu (AFCON). Pobjeda protiv Gane (2-3) i neočekivani kiks Alžira omogućili su im prolaz u osminu finala kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa. U nedjelju se sastaju s Kamerunom, domaćinima, no niko se ne usuđuje prognozirati rezultat tog meča zbog jedinstvene grupe do sada malo poznatih igrača.

Komorski arhipelag se sastoji od četiri otoka. Tri od njih, u kojima je grupirano 860.000 stanovnika, ujedinili su se kako bi stekle nezavisnost od Francuske 1975. godine. Četvrti, Mayotte, radije je ostao ujedinjen sa Francuskom, a time i s Evropskom unijom, to je dom za oko 180.000 Komora. Odatle dolazi, naprimjer, El Fardou Ben Nabouahane, važan igrač beogradske Crvene zvezde, koji je ove sezone postigao sedam golova u srpskoj ligi.

Postoji "peti otok". To je Marseille i njegovo okolno područje, gdje se procjenjuje da živi više od 200.000 Komora i njihovih potomaka. Još 75.000 ih je također raspršeno u enklavama kao što su predgrađa Pariza, Nantesa, Lyona, Nice ili Dunkirka. Svaki treći Komorac živi u Francuskoj, toliku dijasporu objašnjavaju životnim uslovima na Komorima, zemlji čija kolonijalna historija nije bila povezana s turizmom, kao što se to dogodilo na Sejšelima ili Mauricijusu.

Više od 40% stanovništva živi ispod nivoa ekstremnog siromaštva u zemlji koja je u posljednja četiri desetljeća doživjela više od dvadeset državnih udara i čija je ekonomija uglavnom poljoprivreda. Fudbal je godinama bio tiha strast, bez terena, bez struktura i sredstava, bez saveza povezanog s FIFA-om.

Sve se počelo mijenjati ulaskom u novi milenijum, pristupom Afričkoj konfederaciji i prijemom u FIFA-u u septembru 2005. Nakon toga su počeli sa polaganom konstrukcijom tima s pogledom na Francusku. Manuel Amorós, čuveni krilni igrač, suigrač Platinija i Giressea iz osamdesetih, bio je zadužen za početak projekta regrutiranja talenata komorskog porijekla. Tako su otvorena vrata.

Reprezentacija je građen osam godina. Golman Salim Ben Boina igra u petoj francuskoj ligi i nekada je igrao fudbal na pijesku. Tu je igrač Seville En-Nesyri. Said Bakari je ljevak koji igra na poziciji krila ili ofanzivnog veznog za Waalwijk u nizozemskoj prvoj ligi, ali se u Afričkom kupu nacija prilagođava igranju na poziciji beka. Faiz Selemani, iz belgijskog Kortrijka je na desnom boku.

Stoperi Zahary i M'Dahoma te desni bek Youssouf su se ustalili u francuskoj drugoj ligi. Veznjak Rafidine Abdullah, rastao u rasadniku Olympiquea iz Marseillesa igrao je dvije godine u Drugoj španskoj ligi za Cádiz.

Mladi Isaac Lihadji nedavno je postigao svoj prvi gol kao profesionalac u Lilleu, aktuelnom francuskom prvaku. “Imamo otvorena vrata za svakoga tko ima krv iz Komora i želi se pridružiti našoj momčadi”, kaže selektor Abdou, selektor sa najdužim stažom u Africi.