Dvostruki aršini u politici i široj javnosti su postali svakodnevni što pokazuje i posjeta ministra vanjskih poslova Irana Sarajevu, a danas gradonačelnice Sarajeva Izraelu. Već duže vrijeme svjedočimo različitim vanjskopolitičkim stavovima u djelovanju bosanskohercegovačkih političara, a u zavisnosti od stranačke pripadnosti i ideološke obojanosti. Pritom nije vidljivo da se u obzir uzimaju činjenice niti da se stajalište bazira na bilo kojem obliku etike i osjećaja za ljudska prava muslimana.

Više o temi: Licemjerje beskičmenjaka i lažnih boraca za ljudska prava: Kako brzo zaboravljamo iskrene prijatelje

Protesti koji traju u Iranu već mjesecima su dobili ogroman publicitet u zapadnim medijima i odražavaju se na stavove državnika i političara što je otkrilo jasne dvostruke aršine u njihovom odnosu prema Izraelu i Indiji, a riječ je pitanjima odnosa spram genocida i etničkog čišćenja.

Čak i stavovi podrške Ujgurima koji dolaze iz "razvijenih demokratija" imaju za cilj vršenje pritiska na Kinu zbog njenog sve jačeg ekonomskog i političkog utjecaja, a ne zbog stradanja muslimana.

U tom kontekstu današnja posjeta sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić Izraelu je tipičan primjer dvostrukih aršina u politici. Ova posjeta se desila upravo u danima kad je Izrael intezivirao nasilje nad Palestincima i na Zapadnoj Obali i u Gazi.

Ona se na svojoj Facebook stranici pohvalila da je "upoznala predsjednika Izraela, Isaaca Herzoga" i da su "razgovarali o Sarajevu, i ljepotama naše zemlje".

Iz iznesenog se vidi da je gradonačelnica propustila priliku ukazati na retrogradne i fašističke ideologije koje rade protiv BiH i koje imaju izuzetnu saradnju s Izraelom.

Ona je ovaj susret usmjerila da uputi idilični poziv "mudrim" državnicima Izraela i Palestine da dođu u Sarajevo "i u ozračju Jerusalema Evrope nađu zajedničku riječ, jer kada se i minimalna kritična masa okrene razumijevanju i saradnji, moguća je stvarna promjena".

"Istinsko mirno rješenje je ono, koje je zasnovano na ljudskoj mjeri i pravdi i nepristrasnosti, koje su i jedini garanti njegove održivosti. A da bi se to uvidjelo-potrebna je ogromna državnička mudrost. Ono što uvijek pokreće ljudska djela su njihovi stavovi", poručuje gradonačelnica.

Očito je da gradonačelnica ne razumje razliku između Cionista i Jevreja koji nisu isključivi prema drugima.

Ipak, gradonačelnica je istakla antifašističko naslijeđe Bošnjaka kroz zaštitu Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

"Zato sam sretna, da vas iskreno iz našeg multikulturalnog bića pozovem da uspostavimo svestrane odnose razumijevanja i saradnje. Nigdje vas niko neće tako iskreno dočekati kao mi, sinovi bezbroj porodica koji su ginuli, u Drugom svjetskom ratu skrivajući svoju jevrejsku braću, pred naletima demonskih počinioca Holokausta, a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu braneći domovinu", istakla je Benjamina.

Nažalost, Benjamini stavovi su ponovo pokazali njen utopijski i ponekad doslovno djetinjasti pristup u politici koji je vrlo daleko od političke stvarnosti.

"Pozivam vas da uspostavimo svestranu, naučnu, ekonomsku, investicionu i svaku drugu saradnju koja će uroditi plodovima oživljavanja razumijevanja, ne samo među nama već, među ljudima uopšte. Dragi prijatelji, srca ljudska ne podnose vakuum, moraju biti ispunjena ljubavlju, a ako je nema zamijenit će je mržnja i indiferentnost", iz čega se vidi relativizacija strana i amnestija onih koji su agresori i uzurpatori tuđe domovine."