Njemačka industrijska proizvodnja smanjena je za 0,8 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju službeni podaci objavljeni u četvrtak, prenosi Anadolija.

Kako je objavio statistički ured Destatis u saopštenju, na godišnjem nivou njemačka industrijska proizvodnja je u julu zabilježila pad od 2,1 posto. Industrijska proizvodnja je skup procesa kroz koje se sirovine transformiraju. Na taj se način dobivaju proizvodi s većom dodanom vrijednošću.

Kako je privreda Bosne i Hercegovine usko vezana za Njemačku, koja je jedan od naših najznačajnijih trgovinskih partnera, u koju najčešće izvozimo komponente i dijelove za dalju industrijsku obradu, pad njemačke industrijske proizvodnje znači i pad našeg izvoza.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz u Njemačku u julu (225,9 miliona) manji je nego u mjesecu prije toga (230 miliona). U maju je izvoz također bio manji u odnosu na april, maj je tako imao saldo od 229 miliona, a april 245 miliona. I to je bio početak pada. Do aprila 2023. godine izvoz je na mjesečnom nivou bio u konstantnom rastu.