Jučer je, 6. augusta 2021. godine, u emisiji Dan uživo televzije N1 gostovao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Voditeljica Emela Burdžović pitala ga je, između ostalog, i o tweetu njegovog stranačkog šefa u ostavci Predraga Peđe Kojovića u kojem je iskazao nepoznavanje pravopisa maternjeg jezika i geografije šireg zavičaja.

Premijer Kantona Sarajevo i za sada jedini prijavljeni kandidat za Kojovićevog nasljednika, o čemu će se u Našoj stranci opredjeljivati na stranačkom kongresu najavljenom za septembar ove godine, odgovarajući na ovo pitanje i nastojeći opravdati svoga predsjednika, podsjetio je gledatelje na onu poznatu narodnu da majka Muju ne kara što se kockao, nego što se vadio.

Forto je tom prilikom uspostavio novi pravopis, doduše za društvene mreže, i konačno olakšao život nepismenima. Više ne moraju brinuti o velikom i malom slovu. Zato, danas prvi put objavljujemo tekst po Fortinom pravopisu, zapravo premijerov dio transkripta s gostovanja na N1. Bez lekture, bez intervencija, onako kako premijer Forto misli da je normalno pisati po društvenim mrežama.

Burdžović: “Morate mi ovo prokomentarisati, Kojevićevo jučerašnje nepoznavanje geografije. Čovjek mislio i lijepo napisao da je Jelah u Krajini. Izvinio se danas. Kako vi to komentarišete?

Forto: “nisam ja tako shvatio njegov tvit jeste čudan jer su dvije odvojene misli on naravno on je sto puta bio u krajini zajedno smo obišli cijelu krajinu više puta ja sam shvatio njegov tvit da ono što se desilo u jelahu ona epizoda da je to bio povod da se govori kako naprimjer u krajini je super čisto i kako ljudi čiste ali to izgleda onako drukčije”

Burdžović: “Gospodine Forto, jeste li stvarno to tako shvatili? Vi ste, ja mislim, jedini u ovoj zemlji koji je to tako shvatio?

Forto: “ja moram tako shvatiti kad znam mislim čovjek zna gdje se nalazi”

Burdžović: “Ali i on se danas izvinio i rekao ljudima da su upravu.”

Forto: “možda je tako bilo lakše nego da se pravda šta je mislio šta nije mislio ne znam nisam s njim o tome razgovarao”

Burdžović: “Vrlo je jasno da je čovjek mislio da je Jelah u Krajini.”

Forto: “ne znam ja mislim da je to simpatično generalno”

Burdžović: “Vama je simpatično da državni parlamentarac koji ima 5.000 primanja ne zna gdje je Jelah.”

Forto: “ja ne mislim da on ne zna gdje je jelah ja mislim da je to jedan lapsus koji se desio na tviteru dešava se stalno”

Burdžović: To što je “Krajišnik” napisao malim slovom, je li i to lapsus?”

Forto: “nisam to primijetio ne znam”

Burdžović: “Možda ste umorni?”

Forto: “nisam ja umoran nego pazite na društvenim mrežama pa znate jeste vi na društvenim mrežama ne radi se lektura na društvenim mrežama šta je napisao veliko slovo malo slovo mah”

Burdžović: “Vi uvijek opravdate svoje kolege, tako ste opravdavali gospodina Mandića kad je rekao da je Sarajevo konačno oslobođeno, gospodina Vranića kad je rekao da novinari nisu bitni itd. Negdje je razumljivo da ih pravdate ali bilo bi lijepo konstatovati i neke njihove nedostatke.”

Forto: “niko nije savršen ali to je normalno niko nije savršen”

Burdžović: “Da je ovako nešto uradio neko iz Stranke demokratske akcije da li biste također rekli niko nije savršen?”

Forto (smijući se): “pa oni to rade non-stop ali takve lapsuse...

Burdžović: “I vaše reakcije obično nisu na način – niko nije savršen.”

Forto: “nikad se ne bih pravio priču od toga da je neko pogrešno skopčao sako ali ako je ta osoba izblokirala nabavku vakcina koje smo mogli direktno dobiti prije dva mjeseca a ne danas to naravno da komentarišem i insistiram da se o tome govori.”

Burdžović: “Ali ako neko...”

Forto (prekidajući novinarku): “ali ako je neko nespretan s maskom ili ne zna ili nije ne zna, nego slučajno skopča pogrešno sako mislim neke stvari su simpatične lapusi su simpatični ali suština u suštinu uvijek treba gledati...”

Burdžović: “Ali ako neko uzima 5.000 i više konvertibilnih maraka u državnom parlamentu već dugi niz godina da pritom ne zna gdje je Jelah, koji je vrlo često spominjano i profitabilno mjesto, možda bi to mogao biti problem. Mnogi su to tako problematizirali.

Forto: “ja uopšte ne mislim ne slažem se da je to tačno da on ne zna gdje je šta”