Patriote za Evropu, projekat koji su prije desetak dana pokrenuli nacional-populisti Viktor Orban, čelnik mađarskog Fidesza, Austrijske slobodarske stranke (FPÖ) i Saveza nezadovoljnih građana, predvođenog bivšim češkim premijerom Andrejom Babišom, okupljaju dobar dio euroskeptične pa i eurofobne snage. Ovim stavovima nastoje utjecati na politiku Evropskog parlamenta i blokirati napredak projekta evropskih integracija.

Službeno konstituiranje obavljeno je juče u Bruxellesu usred velike zabrinutosti u evropskim prijestolnicama zbog uloge Orbana i Mađarske kao rotirajućeg predsjedavajućeg Vijeća EU-a i putovanja mađarskog čelnika - u Moskvu na susret s Vladimirom Putinom i u Kinu na susret s Xijem Jinping - u tobožnjoj mirovnoj misiji za Ukrajinu za koju nema ni podršku ostalih evropskih čelnika a ni mandat.

Nacionalni skup (RN) francuske desničarke Marine Le Pen, najveća snaga unutar grupe Patriote za Evropu, s 30 zastupnika u Evropskom parlamentu nakon evropskih izbora 9. juna koji su doveli do raspisivanja prijevremenih izbora u Francuskoj, svjesna bliskosti Patriota s Rusijom i Vladimirom Putinom, čekala je da se pridruži grupi tek nakon francuskih izbora ove nedjelje, na kojima su ultra snage već vidjele europarlamentarca Jordana Bardellu u premijerskoj fotelji. Međutim, na kraju su postali treća politička snaga u francuskoj skupštini, zahvaljujući bloku ljevice i značajnog dijela tradicionalnog desnog centra (uglavnom stranke okupljene oko Macrona).

“30 zastupnika Evropskog parlamenta iz Nacionalnog skupa igrat će punu ulogu u velikoj grupi koja će utjecati na ravnotežu snaga u Evropi, kako bi se odbacila poplava imigranata, kazneni ekološki zahvat i oduzimanje našeg suvereniteta”, rekao je Bardella u nedjelju navečer. Desničarski kandidat za premijera bio je vidno uznemiren izbornim rezultatom u Francuskoj i onim što je nazvao "neprirodnim" savezima centra i ljevice kako bi se stvorila brana njegovoj antiimigrantskoj, ksenofobnoj i eurofobnoj stranci.

Unatoč izostanku s konstituirajućeg sastanka u ponedjeljak, Bardella je izabran za predsjednika grupacije. Imat će šest potpredsjednika a mjesto prve potpredsjednice pripalo je Mađarici Kingi Gál, iz Fidesza, druge najveće stranke po broju mandata.

Pitanje je, kažu izvori El Paisa iz evropskog parlamenta, koliki će pravi utjecaj imati Patriote, hoće li razne ultranacionalističke stranke moći sarađivati ​​ili će implodirati u nekom trenutku tokom zakonodavnog saziva zbog međusobnih razlika i činjenice da svaka  vuče u svom smjeru. U Evropskom parlamentu postoji još jedan desni blok koji uključuje poljske ultrakonzervativce Pravo i pravda (PiS) i stranku talijanske premijerke Giorgie Meloni.

Formiran je desničarske grupacije u prlamentu EU uslijedilo je nakon što je Orban lansirao tu ideju zajedno s austrijskim desničarima i češkim bivšim premijerom Babišom, zatim su im se pridružile i druge formacije. Grupaciju sada čine Demokršćanska narodna stranka – Mađarska, portugalska Chega, španski Vox, francuski Nacionalni skup, talijanska Liga, nizozemska Stranka slobode te Danska narodna stranka. "Stvaramo političku formaciju za koju vjerujem da će se umnožiti i brzo postati najveća frakcija evropske desnice", rekao je Orban nakon zvaničnog predstavljanja grupacije koja je sada čpostala treća snaga u Evropskom parlamentu, s ukupno 84 zastupnika.

Istovremeno, objavljeni su detalji njihovog političkog manifesta o stavovima koje će braniti u parlamentu EU. Dokument počinje kritikom sadašnjeg modela Evropske unije koji opisuju kao "projekat iz snova temeljen na pomirenju nakon razaranja uzrokovanih dvama svjetskim ratovima i desetljećima podjela, koji su Evuropljanima okrenuli leđa te slijedi interese suprotne interesima nacija, regija i zajednica koje čine naš evropski dom."

Također izjavljuju da evropskim narodima prijete "institucije nepoznate evropskim gradovima, zajedno s globalističkim silama, neizabranim birokratima, lobijima i interesnim skupinama koje preziru glas većine i narodnih demokratija", koje bi bile zamijenjene "evropskim središtem Država". Stoga utvrđuju da politička osovina više nije između ljevice i desnice, već između "centralista koji žele evropsku superdržavu i patriota i suverenista koji se bore za očuvanje i jačanje Evrope naroda".

Konačno, tvrde da vjeruju u Evropu:

"Snažnih, ponosnih i nezavisnih naroda, slobodnih živjeti i sarađivati ​​s drugima"

"Ujedinjeni kroz institucije s legitimitetom u narodima."

"Suvereni i nepokolebljivi u ostvarivanju svojih interesa, slobodnu od podređenosti koje ometaju ispunjenje volje njezina naroda."

"Posvećenu miru i dijalogu, a istovremeno spremnu braniti se od svake prijetnje."

"Koja čuva i slavi svoj evropski identitet, tradiciju i običaje, plod svoje grčko-rimske i judeo-kršćanske ostavštine."

"Koja slavi inherentnu raznolikost među svojim nacijama, njezinu povijest i način života, dok se odupire ultimatumima da se mijenjaju prema modi trenutka."

"Koja brani stvarne slobode, temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, dok se žestoko odupire pokušajima da se te slobode ograniče ili redefiniraju."

"Konkurentnu, produktivnu, učinkovitu i ponosnu na svoja intelektualna, naučna i privredna postignuća kao kontinent inovacija, izvrsnosti i napretka."

"Odlučnu zaštititi svoje granice, zaustaviti ilegalnu imigraciju i sačuvati svoj kulturni identitet."

"Naciju spremnih zaštititi svoje ljude od bilo koje i svih potencijalnih prijetnji iz političke, ekonomske, vjerske i kulturne sfere."

"Koja poštuje vlastiti mandat i pravila, ne djeluje izvan svojih ovlasti, u skladu s načelima supsidijarnosti i proporcionalnosti"

"Evropu nacija koje odbijaju nastaviti prenositi svoj nacionalni suverenitet na evropske institucije."

"Koja priznaje diplomatiju kao temeljni element suvereniteta država članica, ostavljajući svakoj naciji da slobodno odlučuje bez obvezivanja na isti način djelovanja"

Konačno, patriote za Evropu obećavaju "vratiti budućnost našeg kontinenta Evropljanima" i preusmjeriti "evropsku politiku da služi našim nacijama i njihovim ljudima".