Ministar vanjskih poslova Elmdin Konaković ovih dana se prometnuo u pravog bosanskohercegovačkog Kolumba. Obavijestio je, naime, javnost da se u okviru radne posjete SAD-u, sastao 8. jula 2024. godine u Annapolisu s sekretarkom Marylanda Susan Lee.

Bh. javnost je obaviještena da su u vrlom novom svijetu razgovarali o unapređenju odnosa između Marylanda i BiH, te saradnji na brojnim projektima.

„Ministar Konaković zahvalio je zvaničnicima Marylanda na gostoprimstvu i istakao značaj saradnje Ministarstva odbrane BiH i Nacionalne garde Marylanda u okviru SPP-a“, stoji u saopćenju i tu staje pamet svakome ko je ima.

Maryland jeste jedna od američkih država, ali mogli bismo je uporediti s kantonom kojega posjećuje ministar jedne evropske države. To jest, da bismo bolje razumijeli u šta je upao Konaković u svojoj diplomatskoj misiji potrebno je napraviti sljedeću poredbu.

Zamislimo da je američki državni sekretar Antony Blinken stigao u Bosnu i Hercegovinu te da mu je diplomatski uspjeh to što se uspio sastati sa sekretarom Skupštine Kantona 10 u Livnu, jer upravo to je ekvivalent Konakovićevoj diplomatskoj misiji u SAD.

I to nije sve. Da je pritom Antony Blinken razgovarao sa predstavnicima Civilne zaštite Kantona 10 (Teritorijalna odbrana više ne postoj) i dogovorio saradnju s Vojskom SAD-a. I sve to a da ga uopće nije primio premijer Kantona 10, jer Konakovića je guverner Marylanda Wes Moore pomnožio sa nulom.

Štaviše, tolikom nulom da sastanak sa Konakovićem nije ni zabilježen na Maryland State Agency News dok su u BIH mediji javnog servisa prenijeli ovu značajnu vijest i veliki uspjeh bh. diplomacije.

No, čime se ustvari bavi sedamdesetogodišnja gospođa Susan Lee koja je primila našeg ministra. U većini američkih država Ured državnog sekretara je stvoren originalnim nacrtom državnog ustava. Međutim, u mnogim slučajevima odgovornosti su dodane putem zakona ili izvršne naredbe. Državni sekretar je odgovoran za administraciju javnih bilježnika te vrši funkciju "čuvara Velikog pečata" države. Ovo zahtijeva od sekretara da donosi odluke o tome gdje će se državni pečat postavljati, bilo na zakonodavstvo, državne ugovore ili druge službene dokumente.

Nadamo se da je naš ministar vanjskih uspio uživo opipati tu dragocjenost Marylanda, te se nadamo da mu neko nije opalio državni biljeg po koloniziranom čelu.

Također, naše je ministarstvo prenijelo i to da su „razmijenjena mišljenja o visokom obrazovanju, kulturi, uključujući Annapolis Film Festival i Sarajevo Film Festival, te organizaciji Bosansko-američke konferencije dijaspore 2025. godine u Sarajevu“.

U narednim danima ministar Konaković će učestvovati na NATO samitu u Washingtonu koji se održava od 9. do 11. jula 2024. godine.

No, u svojem velikom bosanskom srcu zauvijek će nositi topla sjećanja iz Marylanda i nikada neće zaboraviti ljubaznost sekretarske bake koja čuva Veliki pečat.