Sav je svoj politički habitus posvetio difamiranju stranke koja ga je stvorila i lansirala na političku scenu. Svaki je njegov nastup u predizbornoj kampanji, a svjedoči to i dokument koji se nedavno pojavio u javnosti, bio temeljen na priči o SDA, nije se libio čak ni lagati i izmišljati samo da bi zaradio koji poen.

Laž i mimikrija donijeli su kratkoročan uspjeh, nabildan je ego, postao je dobri dečko koji obnaša dužnost ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod snažnim utjecajem hrvatske politike, što je razvidno iz svakog njegovog javnoga istupa.

Ne tako davno, Konaković je ispalio kako su nas „SDA i DF 2019. godine parkirali na parking koristeći termin saradnja s NATO-om“. Da to nije tačno, jasno je svakome ko iole pažljivije prati ovdašnju politiku i čita nešto više od pažljivije od bljutavih rečenica agresivnog populizma kojim se Konaković svakodnevno gađa sa svog Facebook i Twitter računa.

Ali kada se slegne prašina i stiša buka Konakovićevih javnih istupa, iza njegovog političkog djelovanja ostaju samo „slike katarze“.

Istina je da su upravo Konaković i njegov koalicijski partner u Vijeću ministara Zukan Helez prihvatili da u Programu rada Vijeća ministara za 2023. godinu nema govora o „integraciji u NATO“, već da se samo raspravlja o „saradnji s NATO“, što može značiti svašta, a uglavnom ne znači previše.

Trojka ima vazalski odnos prema kadrovima SNSD-a i HDZ-a BiH u Vijeću ministara, i to je već odavno poznato, izbacivanje pojma „integracija u NATO“ iz Programa rada Vijeća ministara samo je još jedan dokaz tog sramotnog prihvatanja svega što osmisle kadrovi Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Kako to zaista izgleda kada se koristi termin „saradnja s NATO“, Konaković je, a ne SDA i DF, pokazao sa svojim koalicijskim partnerima na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj 10. i 15. marta ove godine. Na početku sjednice je rečeno da je Elmedin Konaković ovlastio zamjenika ministra vanjskih poslova Josipa Brkića da ga mijenja i odlučuje po svim tačkama.

Na sjednici se raspravljalo o ukupno 42 tačke dnevnog reda, a jedna od tih tačaka ticala se NATO saveza i Bosne i Hercegovine.

U zapisniku sa sjednice stoji: „Generalni sekretar Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obrazložio je ovu tačku dnevnog reda i u raspravi su učestvovali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine koji je predložio korekciju na način da se u uvodnom dijelu sintagma 'integracije s NATOM' zamijeni s 'u saradnju s NATOM' na odgovarajućim mjestima uvodnog dijela na str. 2. i 3, što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i prihvatilo, te su u raspravi učestvovali ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara je donijelo Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, uz prihvaćene korekcije ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine da se u uvodnom dijelu sintagma 'integracije s NATOM' zamijeni s 'u saradnju s NATOM.'“