Dan prije finala Evropskog nogometnog prvenstva Lamine Yamal proslavit će svoj 17. rođendana.

Sinoć je Lamine Yamal postao je najmlađi strijelac na Evropskom prvenstvu za muškarce nevjerojatnim izjednačujućim pogotkom za Španiju protiv Francuske. Učinio je to sa samo 16 godina i 361 danom.

Lamine Yamal, dakle, rođen je 13. jula 2007. godine u Španiji. Otac mu je Marokanac, a majka je rodom iz Ekvatorijalne Gvineje. Po vjeroispovijesti je musliman.

Ali, čudne su ljudske sudbine. Yamal, koji je na putu da postane zvijezda Barcelone, a već je heroj Španije koji je ugasio sjaj francuskih zvijezda, “pozirao je sa najvećom zvijezdom Barcelone Leom Messijem na kalendaru dok je bio beba. Kada je Joan Monfort prije skoro 17 godina fotografirao Messija sa bebom za dobrotvorni kalendar, predvidio je njegovu buduću slavu u fudbalu.

Nije znao da će i ta beba postati slavna.

Ta beba, predstavljena na sada viralnim fotografijama, nije niko drugi do Lamine Yamal, špansko čudo koje se sa samo 16 godina upoređuje sa fudbalskim legendama.

Yamal, najmlađi koji je ikada predstavljao Španiju, ušao je u historiju kao najmlađi igrač na aktuelnom Evropskom prvenstvu koje se održava u Njemačkoj.

Jedna od davno zaboravljenih fotografija iz 2007. godine ponovo se pojavila nakon što ju je Yamalov otac prošle sedmice objavio na Instagramu uz natpis "početak dvije legende".

Monfort (56), koji radi kao slobodni fotograf za The Associated Press i druge, rekao je da se fotografiranje dogodilo u svlačionici za goste na Barceloniom Camp Nou stadionu u jesen 2007., kada je Yamal imao samo nekoliko mjeseci.

Igrači Barcelone pozirali su sa djecom i njihovim porodicama za kalendar u sklopu godišnje humanitarne akcije lokalnih novina Diario Sport i UNICEF-a. Monfort je bio zadužen za fotografisanje - i jednostavno se dogodilo da je Messi bio uparen sa Yamalovom porodicom. Njegova majka, koja je iz Ekvatorijalne Gvineje, stajala je pored Messija i bebe na jednoj od fotografija.

"Kalendar smo napravili uz pomoć UNICEF-a. UNICEF je vodio tombolu u naselju Roca Fonda u Mataru gdje je živjela Lamineova porodica. Učestvovali su u nagradnoj igri kako bi se slikali na Camp Nouu sa igračem Barce. I pobijedili, “, rekao je Monfort.

To nije bio lahak zadatak, prisjetio se, uglavnom zato što Messi nije bio siguran kako da komunicira sa bebom Lamine, koja je bila u plastičnoj kadi za snimanje.

"Mesi je prilično introvertan tip, stidljiv je", rekao je Monfort. "Ušao je u drugu svlačionicu i našao se sa plastičnom kadom punom vode i bebom u njoj. Bilo je komplikovano. U početku nije ni znao kako da ga drži.”

Messi je tada imao 20 godina i već se smatrao velikim talentom, ali će proći nekoliko godina prije nego što postane najistaknutiji igrač svoje generacije za Barcelonu i Argentinu.

Kao i Messi, Yamal je prošao kroz renomiranu omladinsku akademiju Barselone La Masia.

Uprkos svojim godinama, jedan je od najboljih igrača Španije na Euru 2024, gdje će se njegov tim igrati u finalu.

Monfort, nije imao pojma da je to Yamal na tim fotografijama iz 2007. sve dok mu prijatelj nije poslao poruku kada su postale popularne na internetu.

Ima dugu karijeru sportskog fotografa od 1991. godine, prateći Barcelonu širom svijeta, ali je rekao da nikada nije doživio ovoliki nivo uzbuđenja oko svoje fotografije.

"Veoma je uzbudljivo biti povezan sa nečim što je izazvalo takvu senzaciju", rekao je on. "Da vam iskreno kažem, to je veoma lijep osećaj”, piše Daily Sabah.