Bivši glavni pregovarač Evropske unije (EU) o Brexitu Michel Barnier izjavio je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron doveo svoju zemlju na prag "Frexita", što znači izlazak iz EU, prenosi Anadolija.

Barnier je dao izjavu za britanski list "The Telegraph" povodom Macronove odluke da raspusti parlament i raspiše prijevremene izbore nakon što je krajnja desnica u njegovoj zemlji prva sa velikom razlikom na izborima za Evropski parlament (EP).

Objašnjavajući da je prvo poglavlje njegove knjige uključivalo "upozorenje da bi i druge zemlje mogle napustiti EU ako se ne izvuku lekcije iz Brexita, što je odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju", Barnier je tvrdio da Macron to nije uzeo u obzir, te da je zemlju doveo do praga "Frexita".

Ističući da treba uzeti u obzir ono što ljudi u veoma siromašnim regionima misle, Barnier je naveo da je ova situacija imala veliki uticaj na izglasavanje Velike Britanije o Brexitu i da bi se isto moglo desiti i u Francuskoj.

Opisujući Macronovu odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju prijevremenih izbora kao "veoma rizične", Barnier je napomenuo da treba biti veoma oprezan u pogledu mogućnosti da krajnja desnica dobije novu apsolutnu većinu na izborima.