Tijelo novorođenčeta izvučeno je iz čamca koji je prevozio migrante tokom spasilačke akcije kod italijanskog ostrva Lampedusa. Pretpostavlja se da se majka porodila tokom putovanja iz Sjeverne Afrike, a smrt bebe se istražuje.

Više od 8.000 migranata stiglo je na Lampedusu u protekla tri dana.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen trebala bi posjetiti ostrvo u nedjelju nakon što je Italija zatražila pomoć EU, piše BBC.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni kazala je da je zemlja stavljena pod "neodrživi pritisak" kao rezultat priliva migranata.

Meloni se zalaže za pomorsku blokadu Evropske unije kako bi se spriječilo da brodovi pređu Mediteran kako bi stigli do talijanskih obala.

Italijanski Crveni krst saopćio je da trenutno radi sa oko 2.500 ljudi u prihvatnom centru koji je predviđen za 400 dolazaka.

Volonteri i osoblje obezbjeđuju hiljade obroka tokom cijele sedmice i pomažu pri prenošenju novih dolazaka na Siciliju i drugdje.

Skoro 126.000 migranata stiglo je u Italiju do sada ove godine, što je dvostruko više od broja migranata u istom periodu 2022.

Meloni je rekla da poziva gospođu von der Leyen "da lično shvati težinu situacije s kojom se suočavamo" i da "odmah ubrza" implementaciju sporazuma s Tunisom. Sjevernoafrička zemlja postala je glavna polazna tačka za afričke migrante koji pokušavaju doći do Evrope.

Sporazum s EU, koji je potpisan u julu, podržan je sa 110 miliona eura za zaustavljanje krijumčarenja, jačanje granica i povratak migranata.

Porast broja dolazaka doveo je do protesta stanovnika Lampeduse koji su danas demonstrirali protiv planova za izgradnju novog šatorskog kampa za smještaj migranata.

"Imam dvoje djece kod kuće. Proteklih godina nisam mario za ovo pitanje. Ali sada imam instinkt zaštite za svoju djecu jer ne znam šta će biti sa Lampedusom u budućnosti", rekao je jedan od demonstranata novinskoj agenciji Reuters.

"Lampedusa kaže stop! Ne želimo šatorske kampove. Ova poruka je za Evropu i za italijansku vladu. Stanovnici Lampeduse su umorni", rekao je drugi demonstrant.