Životni vijek velikih kompanija sve je kraći, pokazalo je istraživanje Standard & Poor'sa koje pokazuje da su kompanije poslovale 61 godinu u prosjeku 1958. godine, a danas postoje manje od 18 godina. Međutim, mnoge su kompanije izdržale test vremena, razvijajući čvrstu poslovnu praksu koja im je omogućila da traju stotinama godina. Danas su sve tri najstarije kompanije koje još posluju japanske, riječ je o firmama Kongo Gumi, Nishiyama Onsen Keiunkan i Sennen no Yu Koman; datiraju iz šestog, osmog i devetog stoljeća.
Kongo Gumi je građevinska kompanija koja djeluje od 578. godine. Sjedište joj je u Osaki a u porodičnom je vlasništvu više od 1.400 godina. Svitak iz 17. stoljeća dužine od otprilike tri metra dokumentira 40 generacija koje su radile u kompaniji. Danas su potomci osnivača i dalje uključeni u rad firme.
Specijalizirana za izgradnju, restauraciju, dizajn i popravak zgrada kulturne baštine, prvi su u Japanu upotrijebili beton za izgradnju hramova, a zbog finansijskih problema početkom 21. stoljeća, firma je 2006. godine postala podružnica Takamatsu Construction Group.
Evropa se također može pohvaliti dugotrajnim poslovima. Restoran St. Peter Stifts Kulinarium, koji se nalazi u Salzburgu u Austriji, poslužuje hranu od 803. godine. Njegov položaj u opatiji omogućio mu je da preživi invazije, ratove i političke transformacije.
Prvi put se spominje u zapisima Alkuina iz Yorka 803. godine, u kojem je nazvan "podrum opatije". Tokom 11. stoljeća vlasnici su se fokusirali na trgovinu i izvoz vina, izvozeći 40 vagona vina godišnje. Godine 1517. posao je proširen kada je dodan kameni podrum, a kasnije i pekara, a nakon toga u okviru restorana otvoren je i hotel.
Druga najstarija kompanija u Evropi je njemačka vinarija iz grada Kröv. Staffelter Hof je sedma najstarija firma na svijetu, danas posluje kao vinarija, destilerija i pansion. Zemlju na kojoj još posluje darovala im je dinastija Karolinga kako bi opatiji osigurala izvor prihoda. Peter Schneiders kupio je zemlju 1805. godine, a prenošena je kroz sedam generacija. I danas je u vlasništvu iste porodice, a poslom upravlja potomak Jan Matthias Klein.