Neometana posjeta visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, Banjoj Luci dokaz je da politika prijetnji koju provodi Milorad Dodik nema nikakvog utemeljenja, ocjena je opozicije u Republici srpskoj dok se vladini zvaničnici utrkuju izjavama čiji je cilj umanjiti značaj Schmidtova čina.

Dodik već mjesecima uporno osporava Schmidtov legitimitet s obrazloženjem kako njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, čak je zaprijetio kako će dati uhapsiti i deportirati visokog predstavnika dođe li on na teritoriju Rs.

Unatoč tim prijetnjama Schmidt je u nedjelju došao u Banju Luku i tamo se sastao s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.

Pritom je dao podršku uspostavi Evropskog centra za mir koji bi djelovao pod okriljem biskupije, poručivši kako je takva ustanova važna radi promoviranja zajedničkih evropskih vrijednosti tolerancije, poštovanja i iskrene saradnje.

Kazao je i kako “on podjednako radi za sve građane Republike srpske i BiH”.

Dodikov ministar policije Siniša Karan napao je pak Schmidta jer nije najavio dolazak u Banju Luku te je tvrdio kako je zbog toga sigurnost visokog predstavnika mogla biti ugrožena jer su na njega navodno ljuti brojni građani.

“Moglo je doći da nesagledivih posljedica kako po samog Schmidta, tako i po građane Republike srpske jer mu raspoloženje građana nije ni malo naklonjeno”, ustvrdio je Karan, dok je glasnogovornik Dodikove stranke Radovan Kovačević u očiglednom pokušaju da umanji štetu po vlasti u Rs-u konstatirao kako je Schmidt došao u Banju Luku krijući se poput kriminalca.

Za čelnika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića Schmidtov dolazak je dokaz da je Dodikova politika prijetnji “smijurija”.

“Schmidt je lagano došao u Banju Luku, bez problema, a od hapšenja i deportovanja nije bilo ništa”, kazao je Borenović dodajući kako je to dokaz da istinu uvijek treba tražiti na suprotnoj strani od one o kojoj Dodik govori.

Vlasti u Rs kao i zcvaničnici iz reda bosanskih Srba u tijelima vlasti BiH sada dodatno pokušavaju problematizirati njegov diplomatski status tvrdeći kako on na to nema pravo, a članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je da joj se dostave podaci o pripadnicima njemačke policije koji štite Schmidta kao i o naoružanju kojim raspolažu.