Konzerviranu hranu šezdesetih godina prošlog stoljeća Andy Warhol pretvorio je u ikone pop-arta, a slavne Campbellove juhe iskočile su iz kuhinje među zvijezde. Limenka je dio historije već gotovo 150 godina. Njena proizvodnja krajem 19. stoljeća i istraživanja, poput onih Pasteurovih, koja su omogućila osmišljavanje procesa konzervacije, bili su faktori koji su pridonijeli poboljšanju prehrane Napoleonovih trupa i drugih vojnih kontingenata 19. i 20. stoljeća.

U rimsko doba opskrba legija hranom predstavljala je problem. Pronađen u blizini Hadrijanovog zida, nalazio se popis namirnica koje je trebalo kupiti, poput tucanog graha, kokoši, jaja, sira i žitarica. U Teodozijevom zakoniku iz 360. godine stoji da su trupe u pokretu trebale dobiti bajate kolače (bucellatum), obični i kiseli kruh, vino, usoljenu svinjetinu i janjetinu.

Srednjevjekovni vojni pohodi, poput križarskih ratova, značili su da su vojnici jeli uglavnom sušeno meso i tvrde krušne kekse, kako ističe Michel Prestwich u svojoj studiji o srednjovjekovnom ratovanju i pohodima.

Godine 1795. Francuska je bila u ratu a njena vojska i stanovništvo patili su od racioniranja. Iako su vojnici pobjeđivali u bitkama na evropskom tlu, rovovi su bili desetkovani skorbutom i drugim bolestima jer su glavna prehrana bila pečeno meso i kruh, budući da se svježe namirnice nisu čuvale. Direktorat francuske vlade (1795.-1799.), uspostavljen nakon vladavine terora (1793.-1794.) u Francuskoj revoluciji, shvatio je da se ovaj problem mora riješiti, pa je raspisao nagradu od 12.000 franaka za sposobnog građanina koji osmisli konzerviranje hrane kojim bi bila očuvana njena svojstva i transport na terenu.

Nagrada je 1810. otišla Nicolasu Appertu, kuharu i destileru koji je počeo eksperimentisati s pakovanjem mesa i povrća u staklene boce sa širokim grlom, zatvorene plutenim čepom i osigurane pečatnim voskom i žicom, boce koje je potom kuhao 12 sati. Od novčane nagrade sagradio je svoju tvornicu konzervi koja je izgorjela 1814. godine.

Britanski biznismen Peter Durand je 1810. godine patentirao postupak vakuumskog pakovanja u cilindrične staklenke od kovanog željeza od pokositrenog čelika zapečaćene vakuumskim olovom, proizvode koje će uskoro koristiti britanska mornarica. Durand je prodao svoj patent za 1000 funti Bryanu Donkinu ​​i Johnu Hallu, vlasnicima ljevaonice željeza Dartforl, koji su počeli proizvoditi željezne limenke obložene kositrom, kasnije su ih izrađivali od čelika s kositrom, bijelim limom, usavršavajući tehniku.

Godine 1813. Donkin i Hall poslali su konzerve hrane britanskoj vojsci i mornarici na probnoj osnovi; 1818. godine Kraljevska mornarica već je trošila 24.000 konzervi godišnje. Godine 1845. ekspedicija britanske mornarice napustila je London na dva impozantna broda, Erebus i Terror, kojima je zapovijedao Sir John Franklin, namijenjena istraživanju nepoznatog Sjeverozapadnog prolaza. Polarna zima zarobila je ekspediciju i nije bilo vijesti o njima unatoč više od trideset kampanja potrage, od kojih je mnoge organizirala mlada lady Franklin, kapetanova supruga.

Godine 1986. trojica mornara oslobođena su iz leda i obavljene su odgovarajuće obdukcije, s iznenađenjem da nisu umrli od hladnoće, već od gutanja olova koje je dolazilo iz konzervi. Godine 1958. Britansko udruženje za istraživanje prehrambene industrije otvorilo je stare konzerve kako bi testiralo njihovu učinkovitost. Jedna je bila s broda Felix, koji je učestvovao u jednoj od kampanja potrage za kapetanom Sir Johnom Franklinom. Iz nje su izvukli mast u savršenom stanju i tako je dokazana učinkovitost u očuvanju. Te prve limenke nije bilo lako otvoriti jer su bile pretjerano tvrde i zbijene, za otvaranje su bili potrebni bušilica i čekić, a posjekotine i rane bile su česte. Tek 1855. godine Robert Yates izumio je otvarač za konzerve koji je olakšao zadatak.

Potražnja za konzerviranom hranom porasla je u kasnom 19. stoljeću, Krimski rat, Američki građanski rat i Francusko-pruski rat uveli su u široku potrošnju konzerviranu hranu što je omogućilo firmama za konzerviranje da prošire svoje poslovanje. Šezdesetih godina 20. stoljeća dovedena je u pitanje upotreba kositra-olova za brtvljenje, zamijenjena sistemima električnog zavarivanja. Tek 1962. godine Ermal Cleon Fraze izumio je unaprijed izrezani jezičak, ring pull, koji će kasnije biti proširen na sve vrste limenki, postajući poznat kao easy open, sistem koji nam omogućuje lako i sigurno otvaranje limenki.