Pomorski istraživači otkrili su „netaknuti“ koraljni greben dug tri kilometra na dubini od 30 metara u blizini Tahitija, najvećeg otoka u Francuskoj Polineziji.

To je jedan od najvećih otkrivenih koraljnih grebena na toj dubini, kaže Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu koja je predvodila misiju.

Julian Barbiere iz UNESCO-a rekao je da vjerovatno postoji mnogo više ovih ekosistema za koje jednostavno ne znamo.

„Trebali bismo raditi na njihovom mapiranju i zaštiti“, rekao je.

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da je ovo izvanredno otkriće proširilo naše znanje o tome „šta se nalazi ispod“.

Greben je pronađen u novembru, tokom ronilačke ekspedicije u dubinu poznate kao okeanska „zona sumraka“, što je dio globalne misije kartiranja morskog dna pod nazivom Seabed2030 Project.

Francuski podvodni fotograf Alexis Rosenfeld rekao je da je bilo „čarobno svjedočiti divovskim, prekrasnim koraljima kako se protežu dokle pogled može dosegnuti. To je umjetničko djelo prirode“.

Koraljni grebeni su među najugroženijim ekosistemima okeana – osjetljivi na onečišćenje, porast temperature mora i promjene u hemiji uzrokovane emisijom ugljičnog dioksida koji se otapa u vodi.

Profesor Murray Roberts, vodeći pomorski istraživač s Univerzitetu u Edinburghu, rekao je da je ovo otkriće bilo podsjetnik koliko još moramo naučiti o okeanu, piše BBC News.

„I dalje povezujemo koralje s najplićim tropskim morima, ali ovdje nalazimo ogroman, do sada nepoznat sistem koraljnih grebena. Budući da se plitke vode zagrijavaju brže od dubljih voda, mogli bismo otkriti da su ti dublji grebeni utočišta za koralje u budućnosti. Moramo izaći tamo kako bismo mapirali ta posebna mjesta, razumjeli njihovu ekološku ulogu i pobrinuli se da ih zaštitimo za budućnost“, istakao je.