Više od 3000 muslimanskih vojnika u njemačkoj armiji do sada nije imalo imama, Glavno vijeće muslimana u Njemačkoj (ZMD) je prije više od deset godina zahtijevalo i formuliralo koncept muslimanske vjerske pomoći u vojsci.

Nekoliko parlamentaraca u Bundestagu (parlamentu) pozvalo je sada saveznu vladu da ustanovi funkciju imama Bundeswehru. Predsjednik ZMD-a, Aiman ​​Mazyek, ne može shvatiti da federalna vlada nije napravila nikakav napredak na ovom polju.

U pismu potpredsjednika liberalne parlamentarne skupine (FDP) Konstantina Kuhlea, glasnogovornice za migracijsku politiku Zelenih Filiz Polat i potpredsjednika Bundestaga Aydana Özoguza (SPD), koje je citirano “Neue Osnabrücker Zeitung” kaže: “Protestantski, katolički i jevrejski vojni svećenici već pružaju vjersku pomoć vojnicima i njihovim porodicama. Međutim, za razliku od susjednih zemalja poput Švicarske, muslimanskim regrutima se predugo uskraćivao ovaj oblik pomoći.”

U februaru su prvi studenti Islamskog fakulteta u Osnabrücku završili kursj islamske vjerske pomoći, nastavlja se u pismu. "Željeli bismo ovo iskoristiti kao priliku za kampanju za uspostavu institucije vojnog imama”, napisali su zastupnici ministru odbrane Borisu Pistoriusu (SPD) i saveznoj ministrici unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Raspon zadaća oružanih snaga, a posebno inozemnih misija, značajno utječe na životne uslove vojnika i njihovih porodica. "Vaša vjerska pomoć u Bundeswehru mora imati visok prioritet", rekli su zastupnici.

Kuhle je rekao da bi uspostava vojnog imama u Bundeswehru doprinijela prepoznavanju stvarnosti: “Muslimani preuzimaju odgovornost za mnoga područja društva. Ako njemačka država promovira školovanje imama, primjerice na Osnabrück Islamkolleg, onda bi trebala otvoriti mogućnosti i za diplomante ove institucije”, rekao je političar FDP-a.