Mahir Dević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nedavno je na svom Facebook profilu objavio prepisku s jednim nezadovoljnim stanovnikom prigradske općine Ilijaš koji mu se požalio da je u ovo mjesto stigao kontigent od samo 50 vakcina protiv virusa korona.

Kako se navodi u poruci, u Ilijašu u 11 sati nestalo je vakcina tako da je medicinsko osoblje na vakcinalnom pukntu bilo primorano reći stanovnicima koji su došli na vakcinaciju da se vrate svojim kućama. 

"Da vas obavijestim da u Ilijašu u 11 sati nema vakcina, došlo samo 50 i građani se vraćaju. Ispred je bio i BHRT kada su rekli još devet, a ostali da se vrate. Čovjek 2016. imao 33 zračenja, 90% invalid, vraćen. Kada je rekao da je rizična grupa, 62 godine, operisan karcinom na glasniku 2016. i 33 terapije zračenjem imao, momak na vratima mu je samo rekao što nisi došao ranije", stoji u ovoj poruci, a zastupnik Mahir Dević je odgovorio da će odmah reagirati. 

Valja podsjetiti da je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine ranije objavio Plan distribucije Sinopharm i AstraZeneca vakcina, u dozama, koja je planirana za 23. i 24. august 2021. godine. Ovaj plan je napravljen za svih deset kantona i to za prvu i drugu dozu Sinopharm vakcine i prvu dozu vakcine AstraZeneca.

U Kanton Sarajevo dostavljeno je 17.200 prvih doza vakcine Sinopharm te dodatnih 3.430 vakcina za revakcinaciju, dok nema, što je zanimljivo, više nijedne doze AstraZeneca vakcine. Također, u glavnom gradu naše zemlje nema ni Pfizer vakcina kojom se krišom vakcinisalo šest članova Vlade KS i to u zgradi Vlade, dok su onkološki pacijenti čekali na svoju dozu.

Iako je aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo bacala drvlje i kamenje na Vladu FBiH zbog "izostanka nabavke vakcina", sudbina je htjela tako da se stanovnici glavnog grada mogu vakcinisati i tako se zaštititi od zaraze jedino vakcinama Sinopharm koje je nabavila Vlada FBiH. Međutim, čini se da i Sinopharm vakcina nema kada se dijele pod nadzorom Vlade KS. 

Nije zgoreg navesti i podatak da na području ove općine živi oko 16.500 stanovnika.