Tokom Drugog svjetskog rata Nijemci su većinu svog zlata i bogatstva preselili u različite dijelove Evrope. Kao rezultat toga, blago se proširilo kontinentom. Ali tačne lokacije cijelog plijena ostaju misterija.

Ali to nije spriječilo lovce na blago da pokušaju pronaći ga.

Od kraja Drugog svjetskog rata do danas neki ljudi su pronašli nešto od tog nacističkog zlata. Ključna riječ: neki. Niko nije uspio da pronađe blago u punom obimu.

Nijemci su postajali zabrinuti za svoje zlato kako se rat ubrzavao. Većina njemačkog zlata bila je skrivena u Rajhsbanci u Berlinu. Godine 1943. službenici su slali zlatne poluge drugim filijalama u srednjoj i južnoj Njemačkoj.

Do 1945. Nijemci su slali velike količine zlata širom zemlje. Zatim, kako je rat eskalirao, predsjednik Reichsbanke i ministar ekonomije Rajha odlučili su da pošalju zlatne rezerve u rudnik u Merkersu u Tiringiji u Njemačkoj.

Samo, rudnik nije bio siguran kako su mislili.

Američke trupe pronašle su zlato u vrijednosti od 238 miliona dolara nakon infiltriranja u rudnik soli Merkers 1945. godine. Američke snage uništile su strukturu rudnika da bi došle do glavnog trezora. Kada su pronašli glavni trezor, vojnici su vidjeli preko 7000 vreća blistavog nacističkog zlata.

U rudniku se nalazilo i britansko zlato, devet vreća vrijednih kovanica, 1.300 kutija rajhsmaraka i 20 srebrnih poluga. Američke trupe su uspješno zaplijenile zlato. Kasnije je podijeljeno između Amerike, Francuske, Britanije i Tripartitne komisije za zlato.

Nacistički zlatni voz je priča o vozu natovarenom zlatom i neprocjenjivim blagom. Inicijalno su ga Nijemci oduzeli od mađarskih Jevreja. U vozu su bili umjetnički komadi zlata i srebra u vlasništvu Mađara. Zatim su Amerikanci opljačkali voz u Austriji nakon Drugog svjetskog rata.

Misterija zlatnog voza vrti se oko sudbine plijena koji su Amerikanci zarobili. Nažalost, pljačkaši nisu vratili nikakvo zlato njegovim zakonitim vlasnicima - procjene blaga kreću se od 50 do 120 miliona dolara.

Američke trupe su većinu novca poslale u vladino skladište u Salzburgu. Međutim, Army Exchange Store je prodao na aukciji veliki procenat tog blaga. Prema The New York Timesu, američka vlada je zaradila 152.000 dolara prodajom sadržaja voza na aukciji.

I danas lovci na blago traže nacističke artefakte širom Evrope. Dnevnik SS oficira pojavio se 2019. U dokumentu se tvrdilo da je palata iz 18. vijeka u Poljskoj sadržavala 10 tona nacističkog zlata u vrijednosti od 200 miliona dolara.

Intrigantna priča se odvija u poljskom selu Minkowskie. Naznačena zgrada je bila bordel tokom Drugog svjetskog rata. Neki historičari veruju da je šef SS-a Hajnrih Himler naredio zakopavanje zlata oko tog područja.

Trka je počela. Evropski lovci na blago počeli su kopati tražeći zlato na tom području u maju 2021.

Tokom lova radnici su navodno iskopali „Zlato iz Breslaua“. Priča kaže da je takozvano zlato iz Breslaua nestalo iz sjedišta policije u Vroclavu u Poljskoj. Mnogi vjeruju da je u toj kolekciji blaga bilo dragocjenosti i nakita u vlasništvu bogatih Nijemaca. U augustu je poljska vlada odobrila Fondaciji Šleski most da izvadi zakopani kanister sa zlatom iz Breslaua.

U septembru 2021., neki radnici su otkrili njemačke novčiće označene svastikama.

Radnici su tvrdili da su nacisti morali biti vlasnici mjesta otkrića. Ipak, stručnjaci su sada iznijeli sumnje i otišli toliko daleko da su dokument proglasili "potpunim falsifikatom".

Prema Romanu Furmanijaku, šefu Fondacije, kanister odgovara opisu prikazanom u dnevniku. “Oblici i boje pokazuju anomalije, drugim riječima, ljudsku smetnju. Metal ima drugačiju gustinu od zemlje, a to je na slikama prikazano kao tamnija boja.”

Istina ili laž, stvarna priča ili mit, lov na nacističko zlato se nastavlja.