Politika | 11.03.2021.

Kada fejsbučari preuzmu vlast

Od najboljeg premijera do „Forte lopova“

Upravo stanje u kojem dosadašnje fejsbučarenje samoprozvane „najbolje vlade ikada“ više ne pije vode te je potrebno suočiti se sa stvarnim problemima u vremenima krize, izazvalo je njihovo potpuno nesnalaženje. Ono se ponajbolje vidi u izjavama zbunjenog premijera Forte koji je danas ponovo pokazao da jedini izlaz vidi u prebacivanju odgovornosti na viši federalni nivo. Međutim, javnost više ne mogu prevariti stalnim upiranjem prsta u SDA, jer moraju donositi odluke koje sa sobom donosi pozicija vlasti.

MUSTAFA DRNIŠLIĆ

Jučer najbolji premijer, danas lopov. Kratak je put od navodno najboljeg "premijera i najbolje vlade" pa do "lopova" kojem se nezadovoljni građani okupljaju ispod prozora tražeći da izađe kako bi se obračunali sa njim. Kratak taman onoliko kolika je udaljenost između harčenja budžeta za samoreklamiranje po društvenim mrežama i donošenja odluka u kriznim vremenima kada je potrebno poduzimati nepopularne, ali prijeko potrebne mjere.

Prva ozbiljna kriza pokazala je do koje je mjere koalicija Četvorke, koja stoji iza trenutne vlade Kantona Sarajevo, ne samo nesposobna već i krajnje neodgovorna skupina samoljubljivih amatera.

Štaviše, možda je od samog početka bilo krivo nazivati ih isključivo populistima i prodavačima magle, prije će biti da je riječ o kalkulantima. Vlada je to koja se našla razapeta između onoga što je ugađanje javnosti i nepopularnih mjera te je ostala paralizirana panikom i konfliktom raznih interesa. Upravo stanje u kojem dosadašnje fejsbučarenje samoprozvane „najbolje vlade ikada“ više ne pije vode te je potrebno suočiti se sa stvarnim problemima u vremenima krize, izazvalo je njihovo potpuno nesnalaženje. Ono se ponajbolje vidi u izjavama zbunjenog premijera Forte koji je danas ponovo pokazao da jedini izlaz vidi u prebacivanju odgovornosti na viši federalni nivo. Međutim, javnost više ne mogu prevariti stalnim upiranjem prsta u SDA, jer moraju donositi odluke koje sa sobom donosi pozicija vlasti.

Fortina vlada kada konačno nešto poduzme uradi to na najgori mogući način - polovično i kasno. Kriminalno otezanje vlade kantona Sarajevo da se aktivno uključi u borbu protiv eksplozivnog širenja koronavirusa u Kantonu Sarajevo te odluka da se uvede lockdown od samo dva dana, umjesto barem dvije sedmice, rezultirala je ne samo sve gorom epidemiološkom situacijom u kantonu, već i protestima dijela nezadovoljnih građana.

Neshvatljivim vikend-lockdownom se osjećaju naročito pogođeni predstavnici udruženja koja okupljaju ugostitelje, zanatlije, male privrednike, muzičare, hotelijere. Oni su danas šetnjom od Vječne vatre ka zgradi Vlade KS i uzvikivanjem „Forto, lopove“ protestovali protiv uvođenja lockdowna zbog širenja zaraze COVID-19 od sutra u 20 sati do sedam ujutro u ponedjeljak.

Adil Šurković je u ime okupljenih ugostitelja ponovio njihove zahtjeve te poručio da lockdown tokom vikenda ne može spriječiti koronavirus.

"Tražimo potpuni lockdown. Oni su dali samo dva dana lockdowna. Kakve to veze ima s borbom protiv koronavirusa. Zatvoren je samo Kanton Sarajevo. Znači da će svi ovi ljudi širiti virus po drugim dijelovima BiH, ostali kantoni normalno rade. Tražimo od Kantona i Vlade da se uvede potpuni lockdown u BiH", kazao je Šurković.

Istakao je da treba uvesti potpuni lockdown, jer se samo zatvaranjem tokom dva dana ne može ništa promijeniti.

"Mi, ugostitelji, više ne možemo dalje, naša egzistencija je potpuno ugrožena. Mi smo u lockdownu već godinu dana", rekao je Šurković.

Oni su tražili da im se obrati Forto, a nekoliko njih je i ušlo u zgradu Vlade, no do sastanka nije došlo. Potom je medijima stigla obavijest da će se kantonalni premijer obratiti javnosti u 15 sati.

On je kazao da je sjednica Vlade Kantona Sarajevo još u toku, te da se razmatraju nove mjere koje je preporučio Krizni štab Ministarstva zdravstva KS s obzirom na to da se epidemiološka situacija nije popravila. O ugostiteljima i drugim malim privrednicima nije govorio.

„Od sutra djeca ne idu u škole i svi prelaze na online nastavu. To se odnosi na osnovne i srednje škole, i sve fakultete. Jedini izuzetak u obrazovnom sistemu bit će posebne škole za djecu sa posebnim potrebama. Vrtići još rade“, rekao je Forto.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dželjo Hodžić: Od Makedonije žele stvoriti Bjelorusiju, a Bošnjaci bez Bosne su ništa

Izetbegović: Tražimo da EUFOR spriječi Dodikova provokativna okupljanja u Srebrenici

Koga će manjine podržati u hrvatskom Saboru?

Od nameta nema selameta: "Trojkaši" sada ujedaju ruku koja ih je nametnula