Šef PlayStationa Jim Ryan odstupit će s ove pozicije u martu 2024. godine nakon gotovo trideset godina rada u kompaniji. Preuzeo je mjesto izvršnog direktora Sony Interactive Entertainment (SIE) u februaru 2019. godine, dok se pridružio Sonyju nekoliko mjeseci prije lansiranja PlayStationa 1994. godine.

Njegov odlazak dolazi kao šok nakon nedavnog uspjeha PlayStationa 5, čiji razvoj je nadgledao otkako je konzola lansirana 2020. godine.

Ryan je rekao da je odlučio napustiti posao zbog problema koje je imao živeći u Evropi dok je radio u Sjevernoj Americi.

“Uživao sam u prilici da imam posao koji volim u vrlo posebnoj kompaniji, radeći sa sjajnim ljudima i nevjerovatnim partnerima. Otići ću sretan jer sam imao privilegiju raditi na proizvodima koji su dotakli milione života diljem svijeta. PlayStation će uvijek biti dio mog života i osjećam se optimističnije nego ikada u pogledu budućnosti SIE-a”, istakao je on.

Sonyjev glavni operativni direktor Hiroki Totoki preuzet će dužnost privremenog izvršnog direktora nakon Ryanovog odlaska.

PS5 je izvorno imao problema s distribucijom tek kada je lansiran, što je dovelo do toga da su preprodavači kupili konzole i prodavali ih po dvostrukoj cijeni. Ti su problemi u međuvremenu riješeni, a Sony je prodao 40 miliona uređaja širom svijeta.

“Jim Ryan bio je inspirativan vođa tokom cijelog svog razdoblja s nama, ali nikada više nego u nadgledanju lansiranja PS5 usred globalne pandemije COVID-19. Ovo izvanredno postignuće koje je djelo cijelog SIE tima je postojano nadograđivati i PS5 je na putu da postane SIE-ova najuspješnija konzola dosad”, rekao je Kenichiro Yoshida iz Sonyja.