Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Sanel Buljubašić i ostatak uprave ovog javnog preduzeća su na današnjoj konferenciji za medije predstavili stanje u ovom javnom preduzeću.

Naglasak u njihovom obraćanju bile su finansije preduzeća u posljednjih nekoliko godina. Buljubašić je napomenuo da je aktuelna uprava dužnost preuzela u augustu prošle godine te da je tada gubitak preduzeća iznosio 55 miliona KM. Ukazao je da je upravo danas utvrđen korigovani finansijski izvještaj prema kojem će gubitak za prošlu godinu iznositi 331 milion KM, prenosi Klix.

Prema riječima Buljubašića, prethodno navedeno je posljedica poslovanja u posljednjih nekoliko godina. U prilog ovoj tvrdnji je izdvojio to da je i prethodna uprava EP BiH u januaru prošle godine pismom upozorila prethodnu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine na poslovni gubitak od 91 milion KM te na očekivano smanjenje prihoda.

Kao pozitivnom odlukom prethodne uprave, dok je direktor ovog preduzeća bio Admir Andelija, to što je sukladno stručnim sugestijama smanjila ulaganja u rudnike za 50 miliona KM. Osim toga, kao pozitivnim je naveo to što su prošle godine smanjeni troškovi poslovanja za 16 miliona KM.

Smatra da su problemi počeli 2009. godine, kada su rudnici postali dio koncerna EP BiH. Ovu konstataciju je argumentirao podatkom da su gubici rudnika 2009. iznosili 39 miliona KM dok su prošle godine su iznosili 117 miliona KM. Kako je Buljubašić istakao, akumulirani gubitak rudnika od 2009. do 2023. iznosi više od milijardu KM.

Izdvojio je i to da je prije u prosjeku bilo 2.000 gigavat sati (GWh) struje viška, a da je sada 50 gigavat sati struje viška. Kao jedan od uzroka za to je istakao nedostatnu proizvodnju uglja u rudnicima. Mišljenja je da se navedenim podatkom negira tvrdnja da aktuelna uprava ne zna prodati višak struje.

Napomenuo je da su ovi gubici napravljeni u rudnicima Kreka, Zenica i Gračanica, a da ostali rudnici u koncernu pozitivno posluju. Naglasio je da su, kako je izjavio, nezavisni procjenitelji sugerirali Elektroprivredi smanjenje ulaganja u rudnike za 117 miliona KM.

Negira navode o "uhljebljavanju" 450 radnika. Kako je kazao, i kada se zapošljava u ovom preduzeću, prvenstveno je to u proizvodnji, gdje nedostaje radnika. Poručio je da ne postoje brza rješenja u velikom sistemu, u kojem su se problemi godinama nagomilavali.

Međutim, kako je direktor EP BiH Buljubašić zaključio, rudnici su se probudili i potrebni su do 2050. godine, tj. tokom energetske tranzicije s fosilne energije na obnovljive izvore energije.

Uvjerava da je preduzeće bilo primorano na poskupljenje struje i zbog toga što je poskupjelo skoro sve ono što je potrebno za njenu proizvodnju.

Kao pozitivnim je izdvojio i to što je EP BiH zaustavio smanjenje proizvodnje rudnika, što radi na socijalnom zbrinjavanju rudara, što radi na pravednoj energetskoj tranziciji i što se sve više okreće ka obnovljivim izvorima energije.