Finska, ta mala skandinavska zemlja s nešto više od pet miliona stanovnika, za mnoge je sinonim za snježne krajolike, mir i tišinu. No, njezina uvijek opasna blizina Rusiji i sve važnija uloga koju Baltičko more i Arktički krug zauzimaju s geostrateške tačke gledišta postavili su je u središte zanimanja.

Iz tog razloga ne čudi da je, osim uključivanja u NATO 4. aprila nakon ekspresnog procesa ubrzanog ratom u Ukrajini, odbrambeni budžet te zemlje vrtoglavo porastao i predstavlja, kao postotak BDP-a, samo 2,5%, iza Poljske, Sjedinjenih Država, Grčke, Estonije i Litve.

Prošle je godine finsko ratno zrakoplovstvo najavilo kupnju 64 lovca pete generacije F-35A, od američkog proizvođača Lockheed Martina, u operaciji procijenjenoj na oko 8,4 milijarde eura.

I ne samo to, finski proizvođač odbrambenog materijala Patria potpisao je memorandum o sklapanju trupa borbenih aviona u Finskoj, što je veliki ekonomski uspjeh za zemlju. Prema riječima Petrija Hepole, direktora programa Patrie F-35, ovaj sporazum je “značajna prekretnica za finski program F-35 i za Patriju.

Patria je postala postala pravi simbol Finske, najpoznatija odmah iza Nokije (prodane Microsoftu), koja svoje proizvode izvozi brojnim oružanim snagama. Zapravo, oni sebe definiraju kao "predvodnika svjetskog tržišta u modernim oklopnim vozilima na kotačima". Nastala 1932. godine, njeni proizvodi su prisutni, osim u Finskoj, i u Švedskoj, Norveškoj, Estoniji, Latviji, Poljskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Njemačkoj, Japanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Njihovo vozilo 6x6 dio je opreme u brojnim vojskama, kao modularni i visokoučinkoviti zaštićeni taktički transport trupa, ali u isto vrijeme jednostavan, robustan i pristupačan.

Finska je dala zeleno svjetlo za kupovinu 91 nove jedinice za 280 miliona eura, tome treba dodati da je 420 komada naručila Švedska prošlog aprila, a svoja vozila žele i Njemačka, Estonija i Latvija. Cilj je napraviti zajedničku platformu koju proizvodi Patria te da svaka država tu platformu prilagodi svojim potrebama. Finska trenutno analizira izvedivost proizvodnje oklopnih vozila Patria u Ukrajini kao odgovor na službeni zahtjev ukrajinskog predsjednika.

Njihova neto prodaja iznosila je 627,1 miliona eura u 2022. godini i zapošljava više od 3000 radnika. Firma je u vlasništvu države Finske (50,1%) i norveškog Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%), proizvođača projektila NSM.