Košarkaški reprezentativac Njemačke, Dennis Schröder, osvojio je juče u Manilli svjetsko zlato, taj je igrač Toronto Raptorsa sa svojim suigračima savladao u finalu Svjetskog prvenstva Srbiju i tako ušao u historiju sporta. Da sve bude još ljepše za njega, proglašen je MVP-jem turnira.

Pogodio je 28 poena u finalu, Svjetsko prvenstvo završava s prosjekom od 19,1 poena po utakmici i po tome je najbolji u timu selektora Gordona Herberta, uz Franza Wagnera koji je dio turnira propustio zbog ozljede.

Schröder, sin Nijemca i majke iz Gambije, u svojoj je karijeri nosio dresove šest NBA ekipa, uključujući Lakerse i Celticse i iako  još nije ni napunio 30, izgleda kao veteran. Rođen i odrastao u njemačkom gradu Braunschweigu - od 2020. vlasnik je košarkaškog tima u rodnom gradu - njegova je strast u djetinjstvu bila skateboarding.

Sve se promijenilo kada je izgubio oca Axela, umro je zbog problema sa srcem, kada je Dennis imao 16 godina. Ostavio mu je pismo napisano rukom u kojem ga moli da se tijelom i dušom posveti košarci. Četiri godine kasnije Dennis je bio na NBA draftu (broj 17).

Izabran je u idealnu petorku Svjetskog prvenstva, uz Shaija Gilgeousa Alexandera, Luku Dončića, Bogdana Bogdanovića i Anthonyja Edwardsa  a Schröderove igre bile su ključne u njemačkom pohodu ka zlatu. Nakon uspjeha, Gordie Herbert otkrio je neke detalje. "U septembru 2021. razgovarali smo s Dennisom tri ili četiri sata. Osjetio sam njegovo srce, njegovu predanost, njegovu ljubav i tu je sve počelo", priznao je kanadski trener: "Od tada mislim da smo Dennis i ja povezani, razvili smo povjerenje u tim i jedni u druge. Najvažnija stvar koju sam učinio je da Dennisa imenujemo kapitenom. Jako je ponosan. Bez njega ne bismo bili ovdje."