Godine 2022, tačno 17 godina nakon što su Rolling Stonesi objavili svoj posljednji album originalnih pjesama, Mick Jagger je odlučio da je bend dovoljno dugo odugovlačio. Nešto su radili, nizale su se nedovršene pesme, a Charlie Watts, doživotni bubnjar i ritmički kamen-temeljac benda, umro je 2021. godine. No, bend je krenuo na turneju bez novog materijala. Naravno, dugogodišnji članovi Rolling Stonesa: Jagger (80), Richards (79) i Wood (76) - nisu postajali ništa mlađi.

˝Niko nije bio vođa˝, prisjetio se Jagger. ˝Niko nije rekao:´Ovo je krajnji rok´pa je pjevač uradio upravo to, a rezultat je ˝Hackney Diamonds˝, glasna, nemirna, neprežaljena kolekcija novih pjesama benda koji odbija da se smiri s godinama, piše New York Times.

Za novi album, ponekad neujednačeno partnerstvo Jaggera i Keitha Richardsa u pisanju pjesama pronašlo je način da se ponovo uskladi. Pred kraj sesija, čak su završili pisanje jedne pjesme ˝Driving Me Too Hard˝, kao što su radili u svojim ranim godinama.

˝Hackney Diamonds˝

˝Mi smo čudan par, čovječe˝, rekao je Richards putem videa iz ureda svog menadžera u New Yorku, okružen robom i suvenirnicama Stonesa. Njegova sijeda kosa bila je zapetljana u traku na glavi, a uramljen omot albuma iz 1981. ˝Tattoo You˝, sa Jaggerovim licem, visio je iznad njega.

˝Veoma ga volim, i on veoma voli mene˝, rekao je.

˝Hackney Diamonds˝, koji treba da se objavi 20. oktobra, nova je eksplozija i sumiranje. Kopa u davno uspostavljenom stilu Stonesa: žilavi gitarski rifovi, Jaggerov ponosno neumjereni vokal, blues podloga i uvijek improvizirana gitarska interakcija.

"Znate, to ide ovako. Bez improvizacije ne bi bilo ništa. Mislim, ne postoje pravila za rokenrol. To je razlog zašto je tu˝, rekao je Richards.

U novim pjesmama benda, Jagger pjeva o frustraciji, čežnji, bijegu, izdržljivosti i transcendenciji. ˝Angry˝, pjesma uvodničar albuma, kreće se između pomirenja i ogorčenja, u pjesmi ˝Bite My Head Off˝Paul McCartney svira ubod, iskrivljeni bas, a čeznutljiva, seoska pjesma „Depending on You“ oplakuje izgubljenu romansu.

Pjesme su odsvirane rukom i ˝prirodne su˝, nisu kvantizirane na kompjuterskoj mreži, nego ubrzavaju i usporavaju ljudskim pulsom. A album odaje počast statusu starijeg državnika benda, privlačeći gostovanja McCartneya, Stevie Wondera, Lady Gage i Eltona Johna.

Jagger se prvobitno rugao ideji Rolling Stonesa kao institucije.

˝To je samo bend˝, govorio je.

Ali Ronnie Wood, gitarista koji se pridružio 1975. godine, njeguje šest decenija kontinuiteta benda.

˝To je bio moj zadatak svih ovih godina, da održavam svoju instituciju˝, rekao je u videointervjuu iz svog stana u Barseloni i dodao:˝Kada su se Mick i Keith posvađali, dao bih sve od sebe da ih ponovo okupim, barem da ih natjeram da pričaju i da ponovo pokrenu motore˝.

Naziv albuma dolazi iz londonskog slenga. Hackney je naselje u istočnom Londonu koje je dugo imalo grubu reputaciju, iako je u posljednje vrijeme postalo luksuznije. Wood je objasnio da su ˝Hackney dijamanti˝ zapravo komadići slomljenog stakla sa vjetrobranskih stakla automobila rasuti nakon razbijanja usljed provale.

˝Mnoge pjesme na albumu imaju tu eksploziju. Ovo je album koji se zaista voli˝, rekao je Wood.

˝Kada je napravio novi LP, bend je povratio ´osjećaj hitnosti´. Rekao sam Keithu: ´Ako nemamo rok, nikada nećemo završiti ovu ploču. Pa sam rekao: ´Krajnji rok je Dan zaljubljenih 2023.´. Znate, morate završiti ´Exile on Main Street´ jer imate rezerviranu turneju˝.

Čak i bez novih albuma, Stonesi su nastavili turneje 2010-ih i 2020-ih. Bend je povremeno odlazio u studije da započne sa pjesmama, ali nikada nije stigao da ih završi. U međuvremenu, Jagger i Richards su svaki sakupili zaostatak novog materijala u različitim fazama, napisanih zasebno. Jagger je takođe shvatio, rekao je, da trebaju uključiti nekog ko može da ih razdrma i zakotrlja.

To je bio Andrew Watt, koji je osvojio Grammyja kao producent godine 2021. Watt (32) je napravio pop hitove sa Miley Cyrus i Justinom Bieberom i oživio albume iz kasne karijere Ozzyja Osbournea i Iggyja Popa. Watt je također gitarista i obožavatelj Rolling Stonesa.

Zgusnut raspored

˝Kao producent, bio sam orijentiran na rezultate. Ja sam bio novajlija. Tako da nisam imao prošlost i teret koji dolazi sa bendom koji je zajedno preko 60 godina. Postoji mnogo historije između svih ljudi u prostoriji, posebno između Micka i Keitha. Dakle, jedini način na koji sam mogao smisliti kako da se najbolje snalazim u tim vodama bio je brzo kretanje˝, rekao je Watt.

˝Radili smo brzo, ali to je i bila ideja. Još se oporavljam˝, dodao je smijući se.

˝Zgusnut raspored snimanja gurnuo je u stranu razmišljanja. Dakle, niko nije imao vremena da zaista razmisli:´Pa, da li je ovo bila dobra pjesma? Da li bi trebalo da radimo ovu pjesmu?´ Zato što postajem introspektivan, znate. Da li je ova pjesma dobra kao i druga? Da li je ova pjesma kao još jedna koju sam radio? To možete shvatiti kasnije. Idemo dalje˝, dodao je Jagger.

Na sesijama snimanja, Watt je bio entuzijasta i kritički slušalac. Album je nastao u Parizu, Njujorku, Bahamima, Londonu i, prije svega, Los Anđelesu, što je pogodan magnet za gostujuće zvijezde albuma.

Svakog dana u studiju, Watt je nosio majice turneje sa nastupa Stonesa i njihovih spinoff bendova kao što su Richardsovi X-Pensive Winos i Woodovi New Barbarians. Također je nabavio vintage opremu, npr. providnu gitaru Dan Armstronga od pleksiglasa, poput one koju je Richards svirao na ˝Midnight Rambler˝.

Za članove benda, najvažniji dio zvuka Rolling Stonesa je ono što Richards naziva ˝tkanjem˝ - stalno promjenljiva, brza interakcija između instrumenata, posebno gitara. Bend je snimio srž većine pjesama zajedno u studiju, svirajući kao i na sceni. Za skoro svaku numeru, Watt je stavio Richardsove gitare na lijevu, a Woodovu na desnu - suprotno od onoga što bi posjetitelji vidjeli, ali način na koji bi bend čuo sebe na sceni.

˝Želio sam da zvuče ogromno. Zato što su veće od života. Oni su Stones. Kada slušate ovaj album, trebali biste zamisliti Stonese kako sviraju na stadionu, jer to su oni˝, rekao je.

Wood, koji dijeli klupko gitarskih linija sa Richardsom i Jaggerom, rekao je:˝Kada se bend okupi i ta magija počne da se dešava, ko zna u kojem bi to pravcu moglo otići?˝.

Turneja je odložena zbog zaostajanja u štampanju vinila i zbog stadiona koji su već rezervisani za turneje Beyonce i Taylor Swift, ali album je završen i to zaista je snimljen do 14. februara.

Jagger je rekao:˝Mislim da smo se jako dobro slagali na ovoj ploči. Naravno da imamo nesuglasice oko toga kako stvari treba da budu, ali mislim da je to sasvim normalno. Ponekad imam osjećaj da Keith misli da mi se sve sviđa prebrzo. Ali znam koliko bi trebalo da budu brzi, jer sam ja potpuno luda osoba˝

˝Ritam je najvažnija stvar u tvom prokletom životu. Mnogo toga što čujete nije ono što čujete – to je ono što osećate. I to je stvar ritma˝, rekao je Richards.

Stonesi su dobili temelj od Wattsa, koji je preminuo u 80. godini, a za kojeg kažu da je bio jedan od najtoplijih momaka, tako tolerantan prema drugim ljudima.

Wattsov posljednji puni album sa bendom bio je ˝Blue & Lonesome˝, set bluz obrada iz 2016. Ali Wattsovo bubnjanje, sa sesija sa prethodnim producentom Stonesa Donom Wasom, pokreće dvije pjesme na ˝Hackney Diamonds˝. Jedna od njih ˝Live by the Sword˝, također uključuje penzionisanog originalnog basistu Stonesa, Billa Wymana.

Voz i vatromet

Kada je Watts postao previše slab da bi nastupio, Rolling Stonesi su nastavili turneju sa novim bubnjarom: Steveom Jordanom, kojeg je Watts preporučio Richardsu 1980-ih kada je Richards pokrenuo X-Pensive Winos.

˝Charlie je bio kao vatromet, a Steve je kao voz. Sa prolaskom Charlieja i dirigentskom palicom koju je predao Steveu Jordanu, to je bio veoma poseban trenutak. Bili smo na probi u Bostonu kada je Charlie zapravo preminuo. Bili smo na probi kada smo čuli vijesti i imali smo jedan slobodan dan. I mislili smo, Charlie ne želi da sjedimo unaokolo i da se mučimo i sve ostalo. Vratili smo se pravo do žrvnja i nastavili dalje, održavati plamen˝, rekao je Wood.

Za Rolling Stones, ˝Hackney Diamonds˝ je početak sljedeće faze benda.

˝S obzirom da nas je Charlie napustio, mislim da smo morali da ostavimo novi trag sa Steveom, a resetovanje benda je bilo važno˝, rekao je Richards.

Jagger je dodao:˝Mislim da to nije posljednji album Rolling Stonesa. Imamo skoro tri četvrtine do sljedećeg˝.

Ali posljednja grupa pjesama na ˝Hackney Diamonds-u˝ nagovještava alternativnu priču. Rirchards u pjesmi ˝Tell Me Straight˝, baladi koju pjeva umornim glasom, introspektivnom koja razmišlja o završetku: ˝Treba mi odgovor/Koliko dugo ovo može trajati/Nemoj me tjerati da čekam/Da li mi je budućnost sva u mojoj prošlosti?˝.

Slijedi ˝Sweet Sounds of Heaven˝, pjesma nabijena gospelom, koju je na klavijaturama podstakao Stevie Wonder.

˝Hajde da pjevamo, da vičemo/Ustanimo svi ponosni/Neka stari još vjeruju da su mladi˝, pjevaju Jagger i Lady Gaga.

Ali onda postoji epilog: duet Jagger-Richards na bluzu Muddy Watersa koji je bendu dao naziv ˝Rolling Stone Blues˝. To je samo Jaggerov glas i usna harmonika i Richardsova gitara, bez ukrasa u stvarnom vremenu, vraćaju se na ljubav prema bluesu koja ih je spojila kao tinejdžere.

Sve ovo moglo bi biti nastavak karijere ili reafirmacija.