Stanovnici Kantona Sarajevo već neko vrijeme se žale na lošu higijenu u samom centru glavnog grada. I dok načelnik Općine Centar Srđan Mandić tvrdi da neko, vjerovali ili ne, namjerno istresa smeće po Sarajevu i tako pravi "negativnu kampanju", Elmedin Dino Konaković je skupa s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Enverom Hadžiahmetovićem pokušao pronaći rješenje. Čini se da je i "uspio".

Kao što je to čest slučaj kod lidera Naroda i pravde, Dino Konaković je požurio da se pohvali na društvenim mrežama kako je oformljen Operativni štab te, pazite sad, napravljena Facebook stranica i otvoren Viber broj kako bi bila olakšana komunikacija s građanima koji se žale na loše stanje. Dalje navodi kako je u planu oformljenje i komunalne policije. Sve u teoriji lijepo, ali u praksi slabo.

Čini se da Konaković, inače siva eminencija vladajuće koalicije u Sarajevu, koju je polovina partnera napustila u hodu, putem društvenih mreža traži od građana da pomognu Vladi KS u poslu o kojem se sama treba starati. Usput, Dino ne bi bio Dino da svoju krivicu, kao i krivicu njegovih kadrova i partnera, barem na trenutak ne preusmjeri na prethodne vlasti.

On je, kako se opravdava, uspio s "budžetom koji je manji za cca 160 miliona KM u ovoj godini" oformiti Operativni štab, ali i otvoriti Facebook stranicu i omogućiti građanima Viber broj. On je, također, uspio i najaviti oformljenje komunalne policije. Sve kako bi mogli čistiti grad od smeća... Ljubitelji ironije bi svoje oduševljenje iskazali samo jednom riječju – nevjerovatno!

Isto tako, potrudio se "izvaditi" i pričom da su pri povratku na vlast zatekli neregistrirana vozila za odvoz smeća te da su naišli na probleme u preduzećima Rad i Park.

Sve u svemu, dok se ne skupi dovoljan broj lajkova na Facebook stranici "Komunalne službe Kantona Sarajevo" i dok ova priča, kako je Konaković voli zvati, "drugačije vlasti" ne zaživi, savjetujemo stanovnicima Sarajeva da ne šetaju uz travu i da bježe od otvora za odvođenje otpadnih voda na mjestima gdje se kreću kako ih ne bi dočekala zmija, štakor ili naš najnoviji sugrađanin – žohar.  

Barem kada je riječ o borbi s gmazovima, glodarima i insektima, postoji još jedno efikasno rješenje koje je, ruku na srce, malo nepraktično. Naime, građani Sarajeva se mogu zatvoriti u svoje kuće i stanove i čekati prve pahulje snijega kako bi izašli u vanjski svijet.

Do tada – like, share & subscribe!