Bjelorusija je anomalija u Evropi. Evropska banana republika, ona trguje mijenjajući banane za plin i đubrivo. Na čelu joj je antisemitski, homofobični i mizoginistički predsjednik, čiji je uzor Hitler, a formula za pobjedu nad Covidok hokejaške utakmice, saune, vožnja traktorima i doza votke od 50 mililitara, što je ekvivalent otprilike dvije čaše dnevno.

Lukašenko od 1994. godine upravlja zemljom u kojoj živi oko 10 miliona stanovnika, bez izlaza na more, zemljom koja je okružena Rusijom, Poljskom, Ukrajinom, Litvanijom i Latvijom. To je posljednji komadić željezne zavjese koja odvaja novu Evropu od bivšeg SSSR-a. Kad je pokojni njemački ministar vanjskih poslova, otvoreno homoseksualac Guido Vestervelle, pozvao na akciju protiv Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava, bjeloruski predsjednik odgovorio mu je: "Bolje je biti diktator nego homoseksualac."

Nekoliko mjeseci prije invazije na Ukrajinu, Lukašenko je krenuo u sukob sa Evropom i pokrenuo pitanje prestanka izgradnje plinovoda Jamal. Putin ga je podržao, štaviše, opskrbio ga je i nuklearnim oružjem, a Aleksandar Lukašenko se na televiziji hvalio: "Ono što imamo je tri puta moćnije od Hirošime."

Približavajući se svom 68. rođendanu, bjeloruski predsjednik se definira kao ortodoksni i konzervativni ateista. Njegov prvi posao bio je direktor sovjetske kolhozske svinjogojske farme, a drugi politički komesar Crvene armije. Na vlast je došao programom koji se, u suštini, sastojao od napada na Zapad i tako se ponaša i danas. I u obnovi simbola bivšeg Sovjetskog Saveza ili u njihovom očuvanju, poput KGB-a.

Lukašenko je bio jedini bjeloruski zamjenik Vrhovnog Sovjeta koji je 1991. glasao protiv raspuštanja SSSR-a i s vremena na vrijeme izlazi u javnost kako bi zatražio njegov povratak. "Da je Sovjetski Savez ostao do danas, u svijetu ne bi bilo sukoba."

Njegov drugi mandat započeo je žalbom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) za izbornu prevaru. Treći sa opozicijom koja je izišla na ulice. Lukašenko je zaprijetio da će svima zavrnuti vrat "poput patke" i rekao da će njegove specijalne službe poduzeti mjere protiv "opozicijskog ološa". Nekoliko sati kasnije, trojica njihovih vođa zauvijek su nestala.

Lukašenko je na kraju priznao da je namjestio izbore, ali protiv njega kako bi dobio većinu "tipičniju za evropske zemlje". I da je, iako je pobijedio s 93,5% glasova, uputio vladu da kaže ljudima da je to 86%.

Od 2021. Bjelorusija je jedina zemlja u Evropi koja još uvijek ima smrtnu kaznu. U 2022.godini izvršeno je samo jedno pogubljenje, u poređenju sa 18 koliko ih je bilo u SAD-u. U Bjelorusiji se ona obavi pucanjem u potiljak a na nju može biti osuđen svako ko, naprimjer, širi lažne vijesti protiv vojske.

Prema FBI-u, Rusija ga je spasila od nekoliko pokušaja atentata. Šesti mandat započeo je 2020. nasiljem tokom nereda je uhapšeno 32.000 ljudi. U svijet su otišle snimke Lukašenka u vrtu predsjedničke palače kako šeta pored helikoptera u pancirci i s mitraljezom. Pored njega bio je njegov 17-godišnji sin Nikolaj, odjeven u vojnu uniformu, predodređen da od oca preuzme palicu.

Lukašenko ga je vodio na sastanke s Putinom, Chavezom, Obamom i papom Franjom. Kao i na putovanja u Kinu, Saudijsku Arabiju, UN. Iako ima još dva starija sina, Lukašenko je iz nekog razloga najavio da će Nikolaj postati predsjednik Bjelorusije. I to je rekao kada je dječak imao svega šest godina.