Povijesni uspjeh 'najbolje vlade ikad': Rad pretvorili u nerad

Glavni grad Bosne i Hercegovine već danima je zatrpan smećem. Posebno je teška situacija u onim dijelovima Sarajeva koji nisu “fokusu” Vlade “Trojke”. Nakon što su po društvenim mrežama počele kružiti fotografije prljavog grada, kantonalni premijer Edin Forto je promptno reagovao. Ako ste pomislili da je smeće počišćeno, pogriješili ste. Forto je otišao uslikati se u prostorijama  KJKP "Rad" i najavi da je Vlada izdvojila još novca za nove kontejnere. Iako nije problem u broju kontejnera nego u činjenici da ih se ne prazni redovno.

“Nemamo luksuz da se pravdamo neradom prethodnika. Pokrenuli smo niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakav građani zaslužuju. Vlada Kantona Sarajevo odobrila je 1,6 miliona KM za ovu namjenu”, napisao je Forto na Facebooku.

Pitanje je kako su to tačno “prethodnici”, koji su smijenjeni prije pola godine, ostavili tone smeća u kontejnerima koje još nije odvezeno na deponiju? Činjenice ne zbunjuju Fortu, on se sa direktoricom KJKP "Rad" Verom Arnautović slika za Facebook sve uz bombastičnu najavu o milionima za nova vozila koja mogu prazniti “one zvonaste” kontejnere, koje su “općine kupovale bez saglasnosti KJKP 'Rad'”, a problem je i veliki “broj neregistrovanih vozila”.

Zanimljivo, dok je Fortina Vlada pravila live paradu voznog parka KJKP "Rad", najavljujući akciju proljetnog čišćenja grada, uz snimke iz drona, tad nije smetalo što su vozila neregistrovana. Kad je ovako grad prljav uz akciju proljetnog čišćenja, kakav bi tek bio da nije bilo “akcije”.

Fortine su besmislice brzo shvatili građani Sarajeva pa su mu ostavili brojne negativne komentare na društvenim mrežama. Jedan se izdvaja u moru komentara i možda najbolje objašnjava nerad KJKP "Rad".

„Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u Kantonu Sarajevo je projekt koji zajednički realizuju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, KJKP 'Rad' Sarajevo i 'Ekopak' - ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, u okviru kojeg je planirano postavljanje još četiri ovakva podzemna eko-otoka u Kantonu Sarajevo kao i nabavka specijalnih vozila za pražnjenje kontejnera.

Nabavku 20 kontejnera češkog proizvođača Reflex Zlín izvršio je 'Ekopak', čija je vrijednost 150.000 KM. Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture će finansirati nabavku namjenskog vozila u vrijednosti od 200.000 KM, a KJKP 'Rad' Sarajevo će izvršiti građevinske radove za postavljanje eko-otoka... Vijest je iz 2016. godine, premijeru. I, kao što vidite, nabavka 'zvončića' nije krenula s lokalnog nivoa već s kantonalnog.

Baš kad je Kanton vodio E. Konaković. Obzirom da sada blisko surađujete pitajte ga zašto resorno ministarstvo nije nabavilo vozilo kako je projektom bilo i predviđeno.”