Prema informacijama koje prenosi TRT Balkan, otvorena je avio linija Sarajevo-Tel Aviv koja prevozi isključivo izraelske putnike. Kako TRT Balkan navodi, među putnicima su i izraelski vojnici koji učestvuju u agresiji nad stanovnicima Gaze.

Iz sarajevskog aerodroma su istakli da je riječ o turističkoj liniji, ali je činjenica da se prevoze samo državljani Izraela.

Smatram da smo kao društvo dužni bojkotovati svaku državu koja sistematski vrši agresiju nad nedužnim civilima, jer bilo kakvo poslovanje s takvom državom direktno potpomaže nasilje i nepravdu.

Kako nam je kao građanima i građankama Bosne i Hercegovine svijest o ratnim stradanjima i dalje izražena u sjećanju smatram da ne smijemo podržavati izraelske kompanije jer one direktno podržavaju agresiju i teror nad Palestincima u Gazi i Zapadnoj obali..

Da pokažemo svijetu da neko pamti nepravdu i zaista ne želi da se ona ikome ponovi.

To dugujemo i samima sebi..., piše u opisu online peticije za ukidanje inije Sarajevo-Tel Aviv.

izraelska kompanija Arkia Israeli Airlines zakazala je čarter letove iz Tel Aviva za Sarajevo od 15. juna. Kako je najavljeno, letovi će se odvijati jednom sedmično, svake subote do 5. oktobra. Prema planu, čarter letovi trebali bi opsluživati izraelske turiste koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu.