Između ostalog, sindikati traže da kantonalna vlada poštuje zakone i kolektivne ugovore te da kontinuirano vodi dijalog.

Njima će se danas, kako je ranije najavljeno, pridružiti i Sindikat radnika u zdravstvu KS koji su jutros krenuli u protestnu šetnju od Socijalnog prema Skenderiji, a koji od februara 2019. godine rade bez kolektivnog ugovora.

"Radnici u zdravstvu potom će se pridružiti sindikalistima ispred zgrade Vlade KS, gdje će se zadržati. Ne smije ih biti više od stotinjak, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi. Radi se o osam sindikata, a ako je iz svakog od njih po deset ljudi, to je 80. Ispred zgrade Vlade kS planirano je da se zadržimo od 10 do 11 sati, nakon čega ćemo vidjeti šta će premijer Edin Forto preduzeti. Ako se ništa ne desi, idemo u generalni štrajk" kazao je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Jedan od učesnika protestne šetnje kazao jekako su krenuli ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja jer, kako kaže, "i oni snose veliki dio krivice za ovih 30 miliona za koje je oštećen sam Zavod, a također jer su dali dva puta na nezakonit kolektivni ugovor kao strukovni za jednu grupu radnika u zdravstvu dva puta povećanje plaće, a drugima nisu dali ništa".

Ovo nama nije prvi protest, nego jedan u nizu koje smo imali u prethodnim godinama. Međutim, imamo vlast koja ne želi razgovor, koja misli da smo mi nepismeni, ne znamo čitati dokumente. Reći ću vam šta smo jučer dobili. Bili smo na razgovoru sa premijerom, čekali smo 20 i nešto dana da nam se da zapisnik i da nam se odgovori u roku od sedam dana, da li prihvataju osnovicu za obračun plaća 400 KM, da li su predvidjeli u budžetu povećanje plaća i da kršenje kolektivnog ugovora. Gle čuda, oni prave informaciju, ne prave zapisnik, nema odgovora – kazao je Faruk Bešlić, predsjednik sindikata srednjeg obrazovanja.

Dovest ćemo ovdje deset hiljada ljudi ako ne ispune nase zahtjeve. Svi ministri koji razgovaraju s nama kazu da su za povećanje plaća, a na Vladi glasaju protiv. Oni misle da mi ne čitamo novine - rekao je Faruk Bešlić, te dodao da pozivaju Fortu "da se prestane baviti stranačkim aktivnostima i da hoda od kantona do kantona, a u njegovom kantonu "gori".

"Ne slušajte ministricu obrazovanja, ona kaze da je moral fluidna kategorija, a mi poručujemo da su ministri obrazovanja fluidna kategorija" poručio je Saudin Sivro.



Faktor.ba