Barem 11 osoba je poginulo u nizu ruskih napada širom Ukrajine kasno u četvrtak, nakon što je Kijev dobio obećanje od SAD-a i Njemčke da će Ukrajina dobiti moderne borbene tenkove.

Državna služba za hitne slučajeve također je rekla da je 11 osoba povrijeđeno u bombardiranjima, u kojima je, prema ukrajinskoj vojsci, ispaljeno više od 50 projektila i dvadesetak dronova kamikaza.

Od toga je 85 posto presreteno, napisao je na Telegramu ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik Valerij Zalužni.

Ministar energetike Herman Haluščenko je rekao da je pogođen jedan dio infrastrukture, zbog čega je došlo do nestanka struje u regijama Odese, Kijeva i Vinice.

Među žrtvama su 55-godišnjak ubijen u Kijevu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Još dvije osobe su povrijeđene u glavnom gradu.

Prijavljeno je da je više od 15 ruskih projektila presreteno samo u kijevskoj regiji.

Rusija s vremena na vrijeme pokreće veliki broj zračnih napada na Ukrajinu, dok se na prvim linijama fronta na jugu i istoku zemlje odvijaju teške bitke.

Posljednji val došao je dan nakon što su dva ključna dobavljača oružja - SAD i Njemačka - rekla da će poslati teške tenkove kako bi pomogli da ukrajinske snage preuzmu područja koja je Rusija osvojila u 11 mjeseci invazije.

Druge zemlje su također obećale tenkove, od Kanade do Španijee. Kanada je rekla u četvrtak da će zemlji u ratu poslati četiri tenka Leopard njemačke proizvodnje.

Kremlj kaže da Zapad sve više i više postoje sudionik ovog rata.

"Sve što rade Savez i prijestolnice (Evrope i SAD-a) Moskva percipira kao izravno uplitanje u sukob", rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska novinska agencija Interfax.