Vlada Kantona Sarajevo u utorak je okončala posljednju rundu pregovora s predstavnicima sindikata uposlenika koji primaju platu iz kantonalnog budžeta, kojih ima blizu 14.000. Kako je na pres-konferenciji nakon sastanka sam priznao premijer Edin Forto, predstavnicima radnika predloženo je povećanje plata od 4,75 posto. On je također objasnio da bi se za eventualno povećanje plata od 4,75 posto moralo izdvojiti dodatnih 20 miliona KM. Sindikati su nezadovoljni ovom ponudom, ali pošto se dvije članice Koordinacije sindikata još uvijek nisu izjasnile o prijedlogu, zaključak će biti donesen u narednim danima.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, slovi za najvećeg “bundžiju” i “galamdžiju” među sindikalcima. Nedavno je izjavio kako ga je upravo Edin Forto na pregovorima održanim 8. decembra 2021. godine, na kojima su, kako je naveo, svjedočili demagogiji i populizmu prvog čovjeka Naše stranke, pozvao na hodnik kako bi se fizički obračunali. Sve zbog, kako tvrdi, njegovih zahtjeva i zahtjeva sindikalnih kolega. Osim toga, u zadnjih nekoliko dana sindikat na čijem je čelu zajedno s roditeljima traži otkazivanje eksterne mature za učenike osnovnih škola. Apeluju na resornu ministricu Naidu Hota-Muminović da uvaži ovaj zahtjev jer, ističu, organizacija eksterne mature u uvjetima pandemije dovela bi do stvaranja još većeg pritiska na učenike, ali i na nastavnike te na roditelje.

Saudin Sivro je o ove dvije izuzetno bitne teme, ali i o generalnom položaju prosvjetnih radnika u Sarajevu govorio za Stav.

STAV: U utorak je održana zadnja runda pregovora između predstavnika Vlade KS i sindikata. Postoje li naznake da će se u skorijem periodu pronaći rješenje za loš položaj prosvjetnih radnika u glavnom gradu?

SIVRO: Vlada je dala konačnu ponudu, a to je povećanje osnovice za 4,5 posto, odnosno s 315 KM na 330 KM. Predstavnici šest sindikata nisu zadovoljni, ali će članstvo sindikata dati zadnju riječ. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS u narednim danima će provesti anketu u kojoj će učestvovati svi članovi Sindikata u vrtićima i osnovnim školama (više od 3.500 članova) i u kojoj će se članovi Sindikata izjasniti da li prihvataju osnovicu, tj. zadnju ponudu Vlade KS u iznosu od 330 KM ili 4,5 posto veću platu, odnosno da li prihvataju povećanje bruto plata u vrtićima i osnovnim školama u ukupnom iznosu od pet miliona KM ili, pak, odbijaju ponuđenu osnovicu. U tom slučaju, članovi Sindikata će se istovremeno izjasniti za potpunu obustavu rada, za generalni štrajk. Pitanje zajedničkih aktivnosti Koordinacije sindikata smatramo da nije svrsishodno, da neće imati dovoljno jak efekt i da zbog toga ne treba organizirati dvosatni štrajk upozorenja 29. decembra 2021. godine niti velike proteste na dan održavanja sjednice Skupštine KS kada se bude razmatrao prijedlog budžeta KS. Smatramo da se s Vladom KS prije usvajanja budžeta za 2022. godinu treba dogovoriti povećanje plata radnicima u vrtićima i osnovnim školama kroz povećanje osnovice i povećanje koeficijenata.

STAV: Više od stotinu radnika iz sektora zdravstva, policije, prosvjete, državne službe, sudske vlasti i komunalne djelatnosti okupilo se 30. novembra ispred zgrade Vlade KS na protestu upozorenja. Već dugo tražite potpisivanje kolektivnog ugovora za radnike u školstvu i utvrđivanje osnovice za obračun plata u visini od 400 KM. Šta mislite, zašto se još uvijek u pregovorima niste suštinski pomakli s mrtve tačke?

SIVRO: Smatramo da je za utvrđivanje osnovice od 400 KM svrsishodno i jedino potpuno učinkovito da se rad u cijelom Kantonu Sarajevo potpuno obustavi, odnosno da se organizira generalni štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva. Kada je riječ o osnovici od 400 KM – ili će cjelokupno članstvo osam sindikata iz Koordinacije sindikata biti u generalnom štrajku, ili će generalni štrajk biti bez radnika u vrtićima i osnovnim školama, ili generalnog štrajka zbog osnovice od 400 KM neće biti. Četvrte opcije nema. 

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS od 16. decembra 2021. godine ima mogućnost i pravo da, na osnovu kršenja člana 175. Kolektivnog ugovora od Vlade KS, a vezano za inicijativu Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, za pregovore oko izmjena i dopuna člana 52. Kolektivnog ugovora (povećanje plata radnicima u vrtićima i osnovnim školama za 20 posto kroz povećanje koeficijenata), samostalno, bez preostalih sedam sindikata, organizira i pozove članstvo u generalni štrajk bez provođenja procedure mirenja, koje propisuje Zakon o štrajku i na što obavezuje Kolektivni ugovor.

STAV: Kakav je Vaš odnos s premijerom Edinom Fortom i šta mu tačno zamjerate? U proteklom periodu iz izvještaja medija moglo se zaključiti da je vaš odnos poprilično zategnut. Kada su krenule netrpeljivosti?

SIVRO: Premijer Edin Forto je morao biti mnogo mudriji i profesionalniji u odnosu prema sindikatima, a posebno prema Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, koji zastupa više od 3.500 radnika u vrtićima i osnovnim školama. Mi znamo da je agenda Vlade Edina Forte predškolski odgoj, a to znači da bez radnika u vrtićima nema realizacije agende i svega što je vladajuća većina obećala kroz svoje mjere. Zadovoljni radnici u vrtićima su preduvjet za bolji i kvalitetniji predškolski odgoj u Sarajevu. Smatramo da će Vlada KS, ako uskoro ne poveća plate radnicima u vrtićima i osnovnim školama kroz koeficijente, imati ozbiljnih problema u 2022. godini. Licemjerno je govoriti kako su djeca na prvom mjestu, a one koji im prenose znanje i odgajaju stavljati na posljednje. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS smatra da su temelj obrazovnog sistema predškolski odgoj i osnovni odgoj i obrazovanje isto kao što je obrazovanje općenito temelj svake države. Prosječna plata u sektoru predškolskog odgoja je, na žalost radnika i na sramotu nadležnih, najniža u odnosu na sve ostale sektore i iznosi 1.006,95 KM, što znači da je u rasponu od 20 posto do čak 120 posto niža u odnosu na sve ostale sektore. Prosječna plata u sektoru osnovnog odgoja i obrazovanja je niža u odnosu na sve ostale sektore, osim u odnosu na sektor socijalne zaštite i namještenike u MUP-u, i iznosi 1.247,90 KM, što znači da je u rasponu od 10 posto do čak 80 posto niža u odnosu na sve ostale sektore izuzevši ove navedene.

STAV: Pretpostaviti je da ništa bolji odnos nemate ni s resornom ministricom Naidom Hota-Muminović?

SIVRO: S resornom ministricom Naidom Hota-Muminović imamo situaciju u kojoj slušamo lijepe priče, futurističke planove i česta obećanja. Vrijeme je da nakon godinu s riječi pređe na djela i poboljša status radnika u vrtićima i osnovnim školama.

STAV: Promjene na vladajućim pozicijama u Kantonu Sarajevo donijele su i resorne promjene. Nekada Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podijeljeno je na dva ministarstva - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS te Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS. Prema Vašem mišljenju, je li ovo bio dobar potez?

SIVRO: Mi na terenu ne vidimo nikakvo poboljšanje zbog podjele Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Da li će se nešto promijeniti u budućnosti, vidjet ćemo.

STAV: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS također je nedavno zatražio oslobađanje osnovaca eksterne mature, a u međuvremenu je stigla podrška i roditelja. Razlog za jednu ovakvu inicijativu jeste aktuelna epidemiološka slika uzrokovana pandemijom virusa korona u čijim bi okolnostima eksterna matura prouzrokovala ogroman stres učenicima, ali i nastavnicima i roditeljima učenika. Kako je moguće na najbezbolniji način riješiti ovu situaciju?

SIVRO: Smatramo da je neophodno da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS preispita svoju odluku i da sagleda sve aspekte ovog problema. Najgore što nam se može desiti jeste da dopustimo još jedan dodatni stres za učenike, ali i za nastavnike koji realiziraju eksternu maturu. Smatramo da eksterna matura neće dati rezultate koje svi očekujemo, a posebno nas iritira situacija u kojoj se više od 80 posto roditelja izjasnilo protiv njenog održavanja. Ako želimo kvalitetnije i pravičnije obrazovanje, to sigurno nećemo dobiti na ovaj način.

STAV: Ministrica Naida Hota-Muminović istakla je da je “spremna na zajednički dijalog i traženje najboljih rješenja”. Mislite li da će u konačnici uvažiti prijedlog Sindikata i roditelja?

SIVRO: Nismo previše optimistični da će resorna ministrica uvažiti stavove Sindikata i roditelja. Bilo bi nam drago da pogriješimo u procjeni.

STAV: Kako prosvjetni radnici djeluju u još uvijek pandemijskim uvjetima? Smatrate li da je adekvatno odgovoreno na “novu normalnost”?

SIVRO: Prosvjetni radnici su podnijeli veliki teret pandemije na svojim leđima, posebno kada govorimo o angažmanu radnika u vrtićima koji nisu radili samo prva dva mjeseca pandemije. Pandemija je otkrila mnoge probleme u obrazovanju o kojima se godinama nije govorilo ili se govorilo, ali se ništa nije poduzimalo.

STAV: Hoće li pandemija virusa korona biti pogubna za djecu i u kontekstu usvajanja novog nastavnog gradiva?

SIVRO: Posljedice pandemije na obrazovanje se već osjete. To znaju svi koji rade u “rudniku”. Nastavnici pokušavaju da “zakrpe rupe” i trebat će nam dosta vremena kako bi se nadoknadilo izgubljeno.

STAV: Davno ste upozoravali i na pogubnost stalnih konkursa u školama i konstantno mijenjanje nastavnog kadra, čiji je radni status uglavnom reguliran ugovorima na određeno vrijeme. Može li se taj problem riješiti? Je li se o tome razgovaralo?

SIVRO: Resorna ministrica mora izmijeniti dva podzakonska akta i omogućiti javne konkurse u maju i bolji pravilnik o prijemu radnika jer se onaj koji je mijenjala u praksi pokazao lošijim od prethodnog. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS je prošle godine tražio da se 300 konkursa, od preko 1.000, koliko ih je raspisano u ovoj školskoj godini, raspiše na neodređeno vrijeme. Niti jedan jedini nije raspisan na neodređeno vrijeme i to je također jedan od pokazatelja da se ne vodi računa o učenicima i radnicima u osnovnom obrazovanju. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS od Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Vlade KS traži da svi konkursi u sljedećoj godini budu na određeno vrijeme i da budu raspisani u maju 2022. godine, jer ovaj sindikat ne želi da učestvuje u političkoj kampanji bilo koje političke stranke.

STAV: Kako se nosite s etiketom najvećeg “bundžije” i “galamdžije” među sindikalcima?

SIVRO: Ako ne bude pravde za prosvjetne radnike, neće biti ni mira za vlast u Kantonu Sarajevo. To je ono što ja osjećam ovih dana i to je ono za što mislim da imam podršku prosvjetnih radnika. Zaista se previše ne obazirem na ono što misli druga strana. Bitno mi je da li imam podršku članstva i članova organa Sindikata.