Turski prvi domaći komunikacijski satelit Turksat 6A uspješno je lansiran iz američke države Florida raketom Falcon 9 kompanije SpaceX, prenosi Anadolu.

Lansiranje je realizovano u ponedjeljak u 19.30 sati po lokalnom vremenu, sa stanice svemirskih snaga Cape Canaveral.

Turksat 6A je prvi geostacionarni komunikacijski satelit koji je izgradila Turska , a projekt su vodili Turski institut za istraživanje svemirskih tehnologija pri Zavodu za naučna i tehnološka istraživanja i kompanija Turkish Aerospace Industries.

Satelit težak 4,25 tona operiraže na orbitalnoj poziciji 42 stepena istočno, a njegov vijek trajanja će biti 15 godina u orbiti.

Pokrivaće Tursku, Evropu, Sjevernu Afriku, Bliski istok i Aziju i opsluživat će 4,5 milijardi ljudi za TV, radio i hitne komunikacije.

Autohtoni projekat Turksat 6A službeno je pokrenut 15. decembra 2014. godine, počevši od otvaranja Centra za integraciju i testiranje sklopa svemirskih sistema koji je uspostavljen u objektima Turkish Aerospace Industries u saradnji sa Turksatom i Agencijom za odbrambenu industriju Turkiye.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da, uprkos preprekama i ograničenjima, Turska proširuje svoje prisustvo u svemiru.  Erdogan je podsjetio da je Turska također poslala svoj satelit Turksat 5B istom raketom prije dvije i po godine.

"Zadovoljstvo nam je što jačamo saradnju sa Elonom Muskom i SpaceX-om u različitim oblastima", rekao je Erdogan.

Rekao je da je Turska završila više od 81 posto podsistema i softverskog rada sa domaćim izvorima za Turksat 6A, koji je važan za budućnost zemlje u svemirskoj oblasti.