Pandemija novog virusa korona koja traje već duže od godinu, osim zdravlju, koje je najbitnije, nanijela je i nanosi štetu i u drugim segmentima ljudskog života. Upravo zato države širom svijeta donose različite mjere kako bi pomogle onima koji su najpogođeniji pandemijom. Tako je i Vlada Kantona Sarajevo prošle sedmice usvojila dopunjenu Uredbu o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Ovom dopunom omogućen je besplatan boravak u vrtićima za djecu čiji je jedan od roditelja umro od posljedica zaraženosti virusom korona. Nema nikakve sumnje da djeca zbog smrti roditelja doživljavaju teške traume i da njihovom smrću gube nenadoknadivo mnogo, ali ova odluka otvara niz drugih pitanja.

Kao obrazloženje za ovu odluku ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajeva Ivana Prvulović navela je ublažavanje socijalno-ekonomskih posljedica pandemije. Međutim, opravdano se postavlja pitanje: Šta ćemo s djecom kojima su jedan ili čak oba roditelja upravo zbog pandemije ostali bez posla? Šta je s onima koji su bili primorani otići na neplaćeni godišnji odmor? Poštujući bol svake porodice koja je zbog Covida-19 izgubila svog najbližeg, a život se ničim ne može nadoknaditi, ipak treba imati u vidu da među žrtvama pandemije postoje porodice koje imaju bolju ekonomsku situaciju od nekih drugih porodica u kojima su jedan ili oba roditelja zbog pandemije ostala bez posla.

Ako je riječ o ublažavanju socijalno-ekonomskih posljedica, onda je trebalo uzeti u obzir sve one koji su pogođeni pandemijom, zbog smrti, gubitka posla ili na neki drugi način, pa prema potrebama napraviti prioritete, odnosno selekciju onih koji su u najvećoj potrebi. Tek bismo tada mogli govoriti o ublažavanju socio-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom. Da je riječ o djeci ljekara koji su izgubili život zbog virusa korona, onda bi se moglo govoriti o jednoj vrsti priznanja, svojevrsnog odlikovanja ljekara zbog njihove borbi za zdravlje građana.

Međutim, ovo niti je utjeha djeci niti je odlikovanje onima koji su umrli zbog pandemije, a pri svemu ne treba zanemariti ni godine umrlih, odnosno starosnu strukturu žrtava pandemije. Ali ova odluka Vlade Kantona Sarajevo mogla bi se posmatrati i na drugi način, kao indirektno priznanje vlastite krivice zbog lošeg odgovora na pandemiju virusom koro[1]na posljednjih mjeseci pa kao da dopunom Uredbe žele “platiti odštetu” porodicama umrlih.

Članovi Vlade vjerovatno osjećaju krivnju zbog neodgovarajućeg praćenja situacije i propuštanja da se na vrijeme spriječi eskalacija broja zaraženih, a zatim zbog kasnog donošenja mjera kao i niza pogrešnih ili nepravovremenih odluka, te na kraju i neuspjeha u nabavci vakcina. Nezavisno od toga koji su motivi da se pomogne porodicama čiji su članovi umrli tokom pandemije od posljedica zaraze virusom korona, ovakva odluka trebala bi se odnositi i na druge porodice u kojima je samo jedan roditelj živ, a u šta bi bila uključena i djeca čije su majke ili očevi umrli od karcinoma, zatajenja bubrega, srčanog udara i slično.

Pandemija je zbog zagušenosti zdravstvenog sistema – do kojeg je došlo i zato što Vlada Kantona Sarajevo nije na vrijeme uvela prijeko potrebne mjere – te zbog straha hroničnih bolesnika da će u bolnicama ili domovima zdravlja biti zaraženi, odnijela veliki broj života i među osobama koje nisu imale Covid-19. Ovom Vladinom odlukom zanemareni su i samohrani roditelji, od kojih su mnogi tokom pandemije također došli u tešku materijalnu situaciju. Mnogi korisnici društvenih mreža ovu su odluku opisali kao “morbidnu”.

Ideje Vlade Kantona Sarajevo, zbog kojih bi mnoge države mogle pozavidjeti, nastavljaju s planom o oduživanju Srbiji zbog donacija vakcina protiv korona virusa. “U protuvrijednosti vakcina Republici Srbiji ćemo uručiti neki paket, vjerovatno dolazak u Kanton Sarajevo i odsjedanje u našim hotelima na račun Vlade KS, preko vaučera”, kazao je premijer Forto na Sarajevskom aerodromu prilikom preuzimanja doniranih vakcina. Ovim je vjerovatno želio iskazati dostojanstvo građana Kantona Sarajevo, međutim, to se ne radi kada već prihvatiš donaciju.

Ista ta Srbija već je donirala vakcine, istoj toj Srbiji “potrčali” su naši građani na vakcinaciju, ali istoj toj Srbiji iz Bosne i Hercegovine pomagalo se tokom pandemije i nudila novčana pomoć koja je bila odbijena, pa se svaka vrsta “obeštećenja” čini suvišnom. Pogotovo ako premijer na taj način zapravo nastoji oprati svoju savjest novcem građana Sarajeva.

Dok studenti protestiraju ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, premijer najavljuje besplatna noćenja za građane Srbije. S druge strane, ugostitelji koji trpe ogromne gubitke zbog pandemije već su kroz proteste iskazali nezadovoljstvo radom Vlade KS, ali do danas nisu dobili bilo kakvu vrstu pomoći ili podrške.

Zato su ugostitelji na protestima govorili da ih je “Forto prevario”.

I tako dok u Kantonu Sarajevo imamo situacije za koje se ne može reći koja je bitnija, premijer Forto otvara besplatnu turističku sezonu građanima Srbije, o trošku građana Sarajeva. S obzirom na to da Srbija nije jedina koja je Bosni i Hercegovini donirala vakcine, da li će Vlada Kantona Sarajevo jednako postupiti i prema drugim državama u omjeru vakcina koliko je pripalo Kantonu Sarajevo? Možemo li uskoro očekivati navalu gostiju s vaučerima iz Turske, Malezije, Slovenije i iz drugih država koje su poslale ili najavile da će poslati pomoć u vakcinama