Običaji društva pričaju priču o načinu na koji žive svoje živote, kulturi u kojoj žive i kako je na nju utjecala historija. Svaka zemlja ima svoje jedinstvene običaje i stvari i sve one služe da ispričaju svoju priču.

Jedna od kulturnih iznimaka koja najčešće privlači pažnju je američki običaj da svoje kuće grade od drveta. To je nešto što društva koja grade u kamenu, betonu ili cigli prilično teško razumiju.

Moderna američka tradicija potječe iz njene najranije historije. Doseljenici koji su prvi počeli naseljavati trinaest kolonija, a zatim se proširili prema zapadu, vidjeli su veću vrijednost u posjedu nego u samoj strukturi. Za njih je kuća bila tek nešto više od privremene i prolazne robe, dok je zemlja imala mnogo trajniju vrijednost.

Što se tiče dizajna ovih zgrada, na njih je utjecao viktorijanski stil, vrlo popularna arhitektonska struja u britanskom 19. stoljeću. I to je oblikovano, u osnovi, u drvu. Ovaj arhitektonski stil bio je vrlo prikladan u 'Novom svijetu', jer su naseljena područja imala puno šuma, pa je imao smisla iz ekonomske perspektive.

Osim toga, jednostavnost rada s ovim materijalom također znači da radna snaga nije trebala biti previše specijalizirana i da vlasnik kuće sebi može priuštiti renoviranje i popravak, ako je potrebno. Što se tiče njene otpornosti na vremenske uslove, istina je da ona ima svojih prednosti ali i svojih slabosti.

Drvo je puno bolji toplinski izolator od drugih materijala, poput betona, na primjer. Osim toga, također omogućuje učinkovitu apsorpciju zvučnih valova, tako da može poslužiti kao izolator od vanjske buke. Osim toga, to je fleksibilan materijal koji sprječava stvaranje pukotina tokom manjih zemljotresa. I to je nešto što treba uzeti u obzir u nekim područjima SAD koji su najosjetljiviji ne zemljotrese.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da kuće obično nisu u potpunosti izrađene od drveta. Za zaštitu od uragana i tornada, tipično je da se podrum također gradi od cigle i betona, tako da može poslužiti kao sklonište porodici u slučaju nužde. Tako da se zgrada može rekonstruirati po pristupačnoj cijeni.

Gradnja s drugim materijalima također je obeshrabrena iz poreznih razloga. Porezi koje vlasnik mora platiti da bi sagradio zgradu od drveta niži su od onih koje bi morao platiti kada bi gradio od cementa i cigle. Kuća izgrađena od ovih materijala ne samo da je skuplja zbog vrijednosti materijala i rada potrebnog za njenu izgradnju, nego je i mnogo više cijenjena na tržištu. To također povećava izdatke za porez.