Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno naveče ABC News, pozivajući se na američkog zvaničnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvještavajući o eksploziji navela da je aktiviran sistem protivzračne odbrane u gradu Isfahanu.

Američki zvaničnik je za CNN potvrdio da je Izrael izveo napad unutar Irana, ali i naglasio da meta nije nuklearna. Izrael je ranije izvijestio Washington da će njegov odgovor na masivni napad s iranske strane prošle subote biti ograničenog dosega, kao i da neće biti gađana nuklearna postrojenja i civilni objekti.

Rečeno je da je jedna od mogućih meta bio iranski vojni radar. Pokrajina Isfahan dom je velike zračne baze, velikog kompleksa za proizvodnju projektila i nekoliko nuklearnih postrojenja.

Izvještaji o eksploziji dolaze nekoliko sati nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao za CNN da će Izrael , ako poduzme daljnju vojnu akciju protiv Irana, odgovoriti “odmah i na maksimalnoj razini”.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde tačne pojedinosti o tom incidentu”, izvijestila je agencija Fars.

Sistem protivzračne odbrane u iranskom gradu Isfahanu aktiviran je protiv “objekta za koji se sumnja da je dron”, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tokom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući za izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelske teritorije.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izraela mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je generalni sekretar UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”.