Nihad Aličković iz pokreta “AntiDayton” jedan je od onih 40 osoba i institucija koji su podnijeli krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog negiranja Genocida u Srebrenici. Aličković je prijavio Momčila Antonića, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS (NSRS).

Od 28. jula prošle godine, kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, a kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje Genocida i veličanje ratnih zločinaca, krivične prijave u Tužilaštvu BiH samo se gomilaju.

Primijetili su to i u Udruženju žrtava i svjedoka genocida i Pokretu “Majke enklave Srebrenica i Žepa” te su pozvali Tužilaštvo BiH da konačno pristupi primjeni tzv. “Inzkovog zakona”. Do sada, kako kažu u udruženjima, nema niti jedne optužnice za negiranje Genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

Među tih 40 krivičnih prijava jeste i ona protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. S tim u vezi, Dodik je saslušan u Tužilaštvu BiH, ali tu je sve i završeno, na saslušanju, iako je sijaset neoborivih dokaza protiv njega.

Iako su izmjene Krivičnog zakona u primjeni skoro godinu dana, negiranje Genocida je nastavljeno, kao i podnošenje krivičnih prijava. Na sve to je Tužilaštvo nedavno objasnilo šta radi u tom kontekstu: “Od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona u ljeto prošle godine, Tužilaštvo BiH zaprimilo je prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela. U predmetima je saslušan veći broj osoba, jedan dio uradili su tužioci i osoblje, a također saslušanja vrši i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, kao i partnerske policijske agencije po nalogu Tužilaštva.”

Iz svega ovoga se da zaključiti da je najveći domet Tužilaštva BiH saslušanje.