Aerodrom Istanbul opslužio je više od 160 miliona putnika otkako je otvoren prije četiri godine, izjavio je ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

Sjajna konstrukcija od stakla i čelika duž obale Crnog mora uspjela je da se pretvori u jedan od najvažnijih tranzitnih centara u avijaciji otkako je zvanično proglašena otvorenom krajem oktobra 2018. godine.

To je odražavalo pojavu Istanbula, najvećeg evropskog grada koji se prostire Evropom i Azijom, kao glavnog regionalnog transportnog čvorišta.

Više od 1,1 milion aviona sletjelo je i poletjelo sa aerodroma u četiri godine, prevezli više od 160,27 miliona putnika, naveo je Karaismailoğlu u saopćenju, piše Daily Sabah.

Ministar je rekao da je Aerodrom Istanbul za kratko vrijeme nadmašio svoju konkurenciju u svijetu i po broju putnika i po broju letova.

“Aerodrom Istanbul nastavlja svoj snažan trend koji je postigao normalizacijom nakon COVID-19. Aerodrom Istanbul je zauzeo svoje mjesto među najvažnijim tranzitnim centrima u svijetu i ubrzano je postao najprometniji aerodrom u Evropi”, istakao je on.

Aerodrom Istanbul može da primi 90 miliona putnika godišnje u sadašnjoj fazi, što, iako je visoka cifra, nije ništa u poređenju sa njegovim potencijalnim kapacitetom da opsluži 200 miliona nakon završetka svih faza, što ga čini najvećim na svijetu.

Očekuje se da će sve četiri faze izgradnje i proširenja aerodroma, uključujući šest pista, biti završene do 2028. godine.

Prema Međunarodnom evropskom vijeću za aerodrome (ACI Europe), Karaismailoğlu je rekao da je Istanbulski aerodrom opslužio skoro 20 miliona putnika u trećem kvartalu ove godine, što ga čini najprometnijim aerodromom u Evropi.

On je od januara do septembra ove godine opslužio oko 47,57 miliona putnika, rekao je ministar.

Aerodrom je prošle godine prevezao skoro 37 miliona putnika uprkos poremećajima izazvanim pandemijom koronavirusa, prema podacima prikupljenim od ACI Europe, što ga čini najprometnijim u Evropi drugu godinu zaredom.

Prvi put je osvojio titulu najprometnijeg aerodroma u Evropi 2020. godine, samo godinu dana nakon što je otvoren, zahvaljujući odluci Turske da dozvoli putnicima da slobodno uđu u zemlju u pokušaju da poveća prihode od turizma. Opslužio je oko 23,4 miliona putnika u 2020.