S ukupnim BDP-om od 432,3 milijarde dolara Nigerija je postala najveća ekonomija na afričkom kontinentu. Dok je pet prvih mjesta na ovoj ljestvici bilo više-manje konstantno tokom posljednja tri desetljeća, ostatak od prvih osam podložan je većim fluktuacijama kao što pokazuje grafikon.

Libija je, naprimjer, uspjela doći na šesto mjesto 1990. i 2005, ali je ispala iz prvih osam i 2020. godine zauzela tek 17. mjesto. Jedan od razloga za taj pad jeste Drugi građanski rat u Libiji. Višestrani sukob započeo je 2014. godine nakon izbornih rezultata 2012. kojim je Opći nacionalni kongres stavljen na vlast. 

Kenija je, s druge strane, 2010. godine donijela novi ustav koji je ograničio moć predsjednika zemlje i omogućio rast poslovnim i tehnološkim centrima poput Nairobija. Grad je sada dom afričkih ureda Googlea, Coca-Cole, IBM-a i Ciscoa, između ostalih.

Prvo mjesto Nigerije uveliko se može pripisati njezinom brzo rastućem finansijskom sektoru, koji je porastao s jedan posto ukupnog BDP-a u 2001. na deset posto u 2018. godini, te njezinoj ulozi jednog od svjetskih lidera u izvozu nafte. Rastuće tehnološko središte Lagosa, drugog najvećeg gradskog područja u Africi i među najvećim na svijetu, također će vjerojatno dodatno potaknuti rast Nigerije u nadolazećim godinama, iako je velika razlika između dijela stanovništva koji živi u sirotinjskim četvrtima bez pristupa osnovnim sanitarnim čvorovima i više klase. To se također odražava u relativno niskom BDP-u po glavi stanovnika od 2.100 dolara. Kada se uzme u obzir ovaj pokazatelj, Nigerija čak nije ni među 10 najboljih u Africi.

Od 54 zemlje u Africi, samo su četiri zemlje ušle u top 50 nacija s najvećim BDP-om prema podacima Svjetske banke. Prva mjesta na ovoj listi rezervirana su za SAD, Kinu, Japan i Njemačku, čiji stanovnici ostvaruju ukupni BDP od 45 biliona dolara, što je nevjerovatnih 50 posto globalnog BDP-a.