Društvo | 21.07.2021.

Poticanje međubošnjačke solidarnosti

Akcija Centra za dijasporu: Bajramske paketići i vraćanje aktivističkog duha među Bošnjake

Centar za dijasporu „Mreža“ pokrenut je prije šest mjeseci, ali aktivizam na terenu koji pokazuju je više nego pohvalan. Osim predavanja o bošnjačkom identitetu i izložbe „Bosanski jezik“ kojom obilaze Bosnu i Hercegovinu, kažu da im posebno zadovoljstvo pričinjava uveseljavanje povratničke djece što osiguravaju direktno povezujući dijasporu sa domovinom.   

REDAKCIJA

Centar za dijasporu Mreža, prvi dan Kurban bajrama posjetio je Medžlis Islamske zajednice Glamoč, te tom prilikom podijelio 110 bajramskih paketića. Pokrovitelji su bili Džemat „Salzburg“, Merhamet „Salzburg“ i Aktiv žena „Hazreti Aiša“.

Podjela paketića bila je samo jedna u nizu koju su aktivisti ovog udruženja poduzeli ovih dana u povratničkim sredinama. Cilj im je povezati dijasporu sa domovinom, posebno se fokusirajući na povratničke sredine. Osim prigodnih predavanja o bošnjačkom identitetu ovaj Centar održava i „Dane bosanskog jezika“ koji se izložbom „Bosanski jezik“ trenutno održavaju u Sanskom Mostu. Kažu da je odjednom otpuštena velika količina entuzijazma i dobre volje za povezivanjem i saradnjom bez obzira na granice i države u kojima Bošnjaci žive. Aktivisti ovog Centra na čelu s predsjednikom Adisom Tanovićem rekli su nam da je na terenu održan veliki broj sastanaka na kojima su dogovorene dalje aktivnosti.

„O tome ne želimo za sada govoriti i otkrivati detalje. Kao što smo rekli na početku ovog projekta i prilikom osnivanja Centra, mi želimo realizirati projekte, a ne samo pričati o njima. Imate situaciju u kojoj neki mnogo najavljuju, a zatim to ostane samo iznevjereno obećanje i ljudi se razočaraju. Na taj način ubija se aktivistički duh koji se bazira na volonterizmu, ali prije svega na ljubavi prema našem narodu gdje god se nalazio. U ovom slučaju, našem slučaju, Bošnjaci pomažu Bošnjacima, nema niti jedne druge uključene strane, a time želimo potaknuti ne samo međubošnjačku solidarnost, već i međubošnjački dijalog. Pred nama su veliki projekti, to je jedino što mogu u ovom trenutku reći“, rekao je predsjednik Centra za dijasporu „Mreža“ Adis Tanović.

Prvi dan Kurban bajrama, Centar za dijasporu Mreža posjetio je i Medžlis Islamske zajednice Prozor, tačnije povratnička sela Here, Šike, Kute i centar Prozora, te tom prilikom podijelio 100 bajramskih paketića. Pokrovitelji su bili Džemat „Salzburg“, Merhamet „Salzburg“, Aktiv žena „Hazreti Aiša“ i Džemat „Balingen“.

Nekoliko dana ranije u Ferhadija džamiji u Banja Luci mektebskoj djeci podijelili su 90 bajramskih paketića. Pokrovitelji su bili Džemat „Portland“ i Humanitarno udruženje „Medaljon“ iz Austrije. Jasmin ef. Poturović, imam u džamiji Ferhadija, istakao je da ovakva posjeta mnogo znači našoj djeci koja su ostala i žive u ovom gradu, koja u džamiji uče o vjeri, jeziku i svemu ostalom što je potrebno kako bi šačuvali svoj identitet u gradu u kojem su sada brojčana manjina.

Na teritoriji koju pokriva Medžlis Islamske zajednice Prijedor obezbjedili su 120 bajramskih paketića. Prva podjela paketića bila je u Džematu „Hambarine“, a bila su prisutna i djeca iz tri susjedna džemata, Čarakovo, Rakovčani i Rizvanovići. Druga podjela paketića održala se u Džematu „Donja Ljubija Islam“. Pokrovitelji su bili Općina Doboj Istok na čelu sa načelnikom Kemalom Bratićem, Džemat „Enschede“ Holandija, Džemat „Lucern“, Mersida Đedović iz Holandije, Džemat „Dorbirn“ iz Austrije i Arijana Denić iz Holandije.

Za djecu sa teritorije koju pokrivaju Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica i Bosanska Kostajnica obezbjedili su ukupno 205 bajramskih paketića. Pokrovitelji dodjele paketića u Bosanskoj Kostajnici bio je Džemat „Sabur“ na čelu da Fikret ef. Arnautom, a u Bosanskoj Dubici Općina Travnik na čelu sa načelnikom Kenanom Dautovićem, Džemat „Ulm“ na čelu sa hafizom Samirom Haskićem i Islamski centar „Bošnjak de Moines“.

Na teritoriji koju pokriva Medžlis Islamske zajednice „Bosanski Novi“ obezbjedili su 150 bajramskih paketića. Jedan dio paketića podijeljen je u džematu „Blagaj Japra“ kao i u drugim džematima sa teritorija ovog Medžlisa. Pokrovitelji su bili Općina Sanski Most na čelu sa načelnikom Farisom Hasanbegovićem, Bošnjaci Klagenfurta, Džemat „Dizeldorf“, Džemat „Hidaje“ iz Minhena, Reuf Avdić iz Ingolstadta i Džemat „Kamp-Lintfort“.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Krvavi maj na krajiškom nebu: Saveznički bombarderi ubili su hiljadu Bišćana

Zašto je Harkov ključan za Ukrajinu i kako njegov status utiče na budućnost rata s Rusijom

Klasić: Dok se Mladić i Milošević tretiraju kao heroji, ne mogu priče o Srebrenici i Jasenovcu biti iste

U potrazi za Mary Poppins: Njemački mediji idealiziraju imidž žena iz Ukrajine