Za mnoge Egipćane, Safwan Thabet, predsjednik jednog od najvećih egipatskih carstava prehrambene industrije, utjelovljuje i lik bliskog dostavljača mlijeka i jednog od najcjenjenijih i najuspješnijih poslovnih ljudi u zemlji. Pod njegovim vodstvom skromna porodična firma Juhayna s vremenom je postala vodeći egipatski proizvođač mliječnih proizvoda. I zahvaljujući tome, Safwan je bez iznimke bio u dobrim odnosima sa svim velikim vođama zemlje u posljednja četiri desetljeća.

Međutim, od decembra 75-godišnji poduzetnik nalazi se u samici čekajući suđenje u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu. Tu je i njegov najmlađi sin, Seif Thabet (40), uhićen dva mjeseca kasnije, baš kao što je preuzeo firmu nakon hapšenja svog oca.

Njih dvojica optuženi su za finansiranje terorističkih aktivnosti i pridruživanje ilegalnoj skupini, što je aluzija na zabranjenu Muslimansku braću, koja su bila na vlasti u zemlji između 2012. i 2013.

No iz njihovog okruženja odbacuju takve optužbe a neki analitičari tumače slučaj kao primjer uplitanja države u ekonomiju i rizika s kojima se suočava privatni sektor u Egiptu. "Vlasti su Safwana smatrale ranjivim zbog odnosa njegove porodice s Muslimanskom braćom i zato što nije surađivao na način na koji su htjeli", tvrde.

Juhayna je nastala 1983. godine, nedugo nakon što se najstariji sin Thabet vratio u Egipat nakon 12 godina provedenih u Saudijskoj Arabiji. Sada je lider u sektoru, s više od 4000 zaposlenih i izvozom u cijelu regiju. Prva lekcija koju je Safwan dao svojoj djeci kada su se uključili u porodični posao bila je da se ne bave politikom.

Znao je o čemu priča, njegova majka je Jalida Hassan El Hudeiby, kći drugog vrhovnog vođe Bratstva i ima brata u njihovim redovima.

U zemlji kao što je Egipat, teško je zamisliti da je neko ko nije poštovao ovu maksimu mogao izgraditi prehrambenog diva i postati jedan od najslavnijih poduzetnika. Predsjednik Abdelfatá Al Sisi je u dva navrata pozivao Safwana, zajedno s drugim ekonomistima, da razgovaraju o mjerama za jačanje privatnog sektora i privlačenje investicija. Sastanci su održani 2014., ubrzo nakon puča protiv vlade Mohameda Morsija.

Safwan je 2015. donirao 50 miliona egipatskih funti (oko 2,8 miliona eura) fondu Tahya Masr, kojim direktno upravlja Al Sisi bez parlamentarnog nadzora. Tri godine kasnije, njegov sin Seif donirao je još 15 miliona funti (820.000 eura) istom fondu, u sklopu nacionalne kampanje protiv hepatitisa C.